A-
A+

Oljepriset fortsätter att stiga

Ekonomi, affärer och finansNews55

AKTIESVEPET Oljepriset stiger för femte handelsdagen i rad. Ett av storbolagen kan åka på motvind framöver, bedömer DI. Bland dagens aktierekommendationer sticker en köprekommendation ut.

Rikard Jansson

Annons

Annons

I fredags var energi den bästa sektorn som steg 0,8 procent på USA-börsen som var svagt uppåt. Energisektorn fick stöd av ett stigande oljepris – brent- och wti-oljan är i stigande trend. Uppgången var 1 procent under fredagen men fortsatte upp nu under måndagsmorgonen med nästan 1,5 procent. Därmed är oljan upp för femte handelsdagen i rad.

Goldman Sachs höjer sin prognos för oljan och bedömer nu med att brent når 90 dollar per fat vid årsskiftet. Tidigare prognos var 80 dollar.

Stockholmsbörsen stiger 0,5 procent under måndagsmorgonen och återhämtar därmed en del av fredagens nedgång.

Namnkunnige Ander Sundström föreslås till ny styrelseordförande i Skistar, vilket fått aktien att stiga 2 procent. Bland OMXS30-bolagen är Volvo och H&M i toppen medan Getinge och Kinnevik är i botten.

Trots positiva siffror från tyska exportförväntningar så avtog uppgången under morgonen. Nästan samtliga sektorer visar förbättringar. Störst ökning noteras i bilsektorn som räknar med betydande förbättring i exporten. Situationen är liknande för el- och elektronikindustrin. Kemisektorn noterar sin högsta nivå sedan november 2010. För tillverkare av maskiner och utrustning har förväntningarna dämpats, men man räknar fortfarande med försäljningsökningar.

Textilindustrin är den enda sektor med förväntningar om minskningar i exporten.

Bland storbologsaktierna som får ändrade rekommendationer märks Autoliv. Bilsäkerhetsföretaget höjs till köp (behåll) av Nordea som sätter riktkursen 880 kronor. 

Kan missgynnas av allt mindre fragmenterad bransch

Dagens Industri skriver idag om Livekasinoutvecklaren Evolution. Affärstidningen menar att bolaget står inför nya utmaningar efter att spelbranschen präglats av uppköp och konsolideringi.

Förvärven inom spelindustrin har duggat tätt och i veckan bekräftade brittiska speljätten Entain att amerikanska Draftkings lagt bud på bolaget, något som värderade Entain till 190 miljarder kronor. Flutter och Evolution är idag störst i branschen sett till börsvärde, med sina värderingar om knappt 330 miljarder kronor.

Tidningen skriver att en mer konsoliderad bransch, med ett fåtal jättar, minskar förhandlingsstyrkan för Evolution.

Slutligen skriver Di att investerare bör hålla ett öga på om Evolutions tillväxt börjar drivas av kortsiktiga prishöjningar, samtidigt som produktutvecklingen börjar tappa fart, något som kan få operatörer att hitta andra lösningar. Emellertid befinner sig inte bolaget där i nuläget, skriver tidningen.

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss