A-
A+

Ledare: Konstig motivering om elskatten

Ekonomi, affärer och finans, InrikesNews55

LEDARSVEPET 14/1 Konstig motivering till att elskatten inte kan sänkas retroaktiv och ett ifrågasättande om sjukvården verkligen behöver mer pengar. Det och annat tas upp på ledarplats i svensk dagspress i dag.

Petra Lundgren

Enligt finansminister Mikael Damberg säger jurister nej till att sänka elskatten retroaktiv och det blir därför en kompensation i stället. Den motiveringen tycker Dagens industri är konstig eftersom det inte finns hinder mot sänkning i efterhand utan bara en höjning. Ledaren anser att det handlar om politik, att regeringen inte vill vara med på Moderaternas förslag om att skatten ska sänkas tillfälligt. Men det handlar också om att regeringen inte vill erkänna att skatter är en del av elpriset. 

Dagens Nyheter skriver om sjukvården och att det kan vara en enkel lösning att ge vården mer pengar, men frågar om sjukvården behöver mer pengar. Det kanske är bättre att jobba på ett annat sätt, som att vi kanske tar ansvar själva. 

Aftonbladet tar upp att moderaternas Johan Forsell skapar rubriker igen efter att ha sagt att  personer i gängmiljö ska visa hur de fått tag i dyra föremål, omvänd bevisbörda. Utredningen “Ny förverkandelagstiftning”, som beställts av Mikael Damberg, går på samma linje. Ledaren tycker dock att reaktionerna på denna utveckling, som urholkar både rättssäkerhet och integritet, är lam.

Petra Lundgren
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss