A-
A+

Ledare: De är värda bättre pension

Ekonomi, affärer och finans, InrikesNews55

LEDARSVEPET 11/1 En uppgörelse innebär att en yrkesgrupp får bättre pension och statsminister Magdalena Anderssons städskandal. Det är några ämnen i ledarna i svensk dagspress.

Petra Lundgren

Annons

Annons

Aftonbladet skriver om uppgörelsen om pensionerna som presenterades före jul. Det är facken och arbetsgivarorganisationen SKR som förhandlat fram det och det innebär att mer pengar ska betalas in till pensionen. Det kan betyda mellan 1000 och 2000 kronor extra i pension i månaden för den som arbetat som undersköterska eller lärare, givet att det är under de nya reglerna. Svenskt näringsliv gillade dock inte uppgörelsen. Ledaren anser dock att den gör arbetsgivaren lite mer attraktiv, att den har ett värde för medborgarna som behöver en fungerande äldreomsorg, skola och sjukvård och att de som arbetar inom välfärden förtjänar en bättre pension. 

Magdalena Anderssons städskandal tas upp i flera ledare. Expressen skriver att det inte bara en är fråga om säkerhet utan också visar på landets växande skuggsamhälle och en stor del av ansvaret vilar på Socialdemokraterna. Dagens industri  tycker att Magdalena Andersson vilseleder och undrar varför hon inte kollade upp städfirman hon anlitade lite mer noggrant, exempelvis genom att söka på vilka företag som har kollektivavtal på Kommunals webbplats, hos facket eller arbetsgivarorganisationen.

Göteborgs-Posten skriver också om städbranschen som är en sektor där fusk är vanligt förekommande, men inte den enda som är utsatt för kriminalitet. Ledaren tycker att svenska arbetskraftinvandringsregler utnyttjas av kriminella och konstaterar att de som arbetar får omänskliga arbetsförhållanden och saknar en balans mellan regler och öppenhet i samhället, för det är så ett fritt samhälle skapas. 

Annons

Annons

Petra Lundgren
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss