A-
A+

Högsta inflationen i USA sedan 1982

Ekonomi, affärer och finans, UtrikesNews55

OMVÄRLDSSVEPET 14/1 I december hade USA den högsta inflationen på nästan 40 år och i Tyskland vill de största börsbolagen köpa tillbaka sina egna aktier. Detta och annat skriver utländsk affärspress om i dag.

Petra Lundgren

Konsumentprisindex ökade 7 procent i december, jämfört med året innan. Det är en uppgång med 0,2 procentenheter sedan november och den högsta ökningen på årsbasis sedan 1982, skriver Wall Street Journal. Det är tredje månaden i rad som inflationen översteg 6 procent. Det så kallade kärnprisindexet, som exkluderar mat och energi, steg med 5,5 procent i december 2021 jämfört med december 2020. 

Förhandlingarna mellan USA och Ryssland går trögt. Styret i Moskva kallar samtalen för misslyckade och det råder oenighet i grundläggande frågor, skriver Financial Times.

Kremls talesman Dmitry Peskov uppgav också att de ser ett omfattande sanktionsförslag som presenterats av amerikanska senatsdemokrater ”extremt negativt” och att timingen för detta gjorde att det såg ut som ett försök att sätta press på Moskva.

Peskov sa att två samtalsomgångar hittills i veckan mellan Ryssland och västvärlden har gett några ”positiva nyanser” men att Moskva letade efter konkreta resultat, inte nyanser.

Japan har stärkt samarbetet med Indonesien, Thailand och Singapore när det gäller ammoniak och vätebränsle. Handelsministen i Japan ingick nya avtal den här veckan, men det har kritiserats internationellt för att hjälpa kolkraft, skriver Nikkei

De största börsbolagen i Tyskland vill lägga 16,7 miljarder euro på att köpa tillbaka sina egna aktier, skriver Handelsblatt. Det är nästan lika mycket som förra rekordåret 2008. I början av den här veckan meddelande Hallofresh om återköp för 250 miljoner euro, BASF för tre miljarder euro,, LInde vill ta aktier för för 4,3 miljarder euro  och Adidas för 4 miljarder euro. Aktieåterköp drar åt utbudet och driver upp priserna, det ger också ökad lönsamhet per aktie. Experter kallar aktieåterköp för brist på strategiska idéer. 

Miljardären och storinvesteraren Kjetil Holta tror ständigt på låga räntor och fruktar inte ett ränteuppsving, skriver norska Dagens Näringsliv. Han säger till tidningen att den kapitalistiska världen har målat in sig i ett hörn och aviserar en tydlig ändring av strategin för sin egen miljardkoncern. 

Petra Lundgren
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss