A-
A+

Här ökar villorna mest i pris

Bostad, PrivatekonomiNews55

Det går att bli rik på sitt boende, på vissa platser i landet har värdet på bostäderna ökat rejält. Det rapporterar SVT.

Petra Lundgren

Annons

Annons

I Sverige är det cirka två av tre som äger sin bostad och för dem som ägt sin bostad en längre tid är det ofta en bra affär, eftersom priserna stiger. Siffror från Svensk mäklarstatistik visar att medelpriset på en svensk villa låg på tre miljoner kronor i somras. Det innebär att värdet på villan ökat 86 procent de senaste tio åren, eller 387 kronor om dagen, rapporterar SVT. De som köpte sin bostad precis efter krisen på 1990-talet har gjort den bästa affären, det var då priserna på bostäder började stiga på allvar.

De senaste tio åren har priserna på villor i Danderyd, Lidingö och Solna ökat mest per dag. Högst procentuell ökning finns i Skellefteå, Mjölby och Finspång.

-Värdeökningen har varit helt extrem. Den går att följa till medeltiden och har aldrig tidigare varit så snabb, säger professor Daniel Waldenström till Ekonomibyrån rapporterar SVT

Här är kommunerna där priset på villor ökar mest per dag de senaste tio åren: Danderyd 2030 kronor, Lidingö 1763 kronor, Solna 1309 kronor, Nacka 1236 kronor, Täby 1208 kronor och Lomma 1146 kronor. Siffran för riket är 387 kronor.

Här är kommunerna där villapriserna ökat mest i procent de senaste tio åren: Skellefteå 159 procent, Mjölby 137 procent, Finspång 135 procent, Åtvidaberg 134 procent. Gagnef 133 procent, Kungsör 131 procent, Vännäs 128 procent, Lilla Edet 125 procent, Tibro och Säter 122 procent.

Källa: Svensk mäklarstatistik/TT

Se Ekonomibyrån “Bo dig rik” här.

Petra Lundgren
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss