A-
A+

Här kan hyrorna chockhöjas nästa år

Det blir dyrare att bo i lägenhet nästa år, i vissa fall blir det tal om riktigt höga hyreshöjningar. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad, Ekonomi, InrikesNews55

Höjda hyror är att vänta på många håll nästa år. En fastighetsägare planerar att göra en rejält hög höjning. Det rapporterar Dagens PS.

Annelie Sandström

Det är Fastighetsägarna i Stockholm som vill höja hyrorna med 9,5 procent nästa år. Detta berör 100 000 hushåll i staden.

– Utvecklingen är dramatisk. De räntor som fastighetsägare lånar till har ökat med 200 till 300 procent och i vissa fall ännu mer. Samtidigt har priserna på det mesta som behövs i förvaltningen av hyresrätter dragit i väg rejält, säger Oskar Öholm, vd Fastighetsägarna Stockholm, till Fastighetsvärlden, rapporterar Dagens PS.

Hyresgästerna skonas från många kostnadsökningar som andra hushåll drabbas av, i den nya modell som hyresförhandlingarna utgår ifrån då hyresvärdarna får stå för att täcka det. Trots det behöver hyrorna höjas med så mycket som 9,5 procent, skriver Dagens PS.

– Kostnadsutvecklingen innebär en rejäl ekonomisk utmaning för många hyresvärdar, som dessutom ofta är småföretagare. De får inte på något sätt full kompensation om hyrorna justeras med 9,5 procent, men det blir en nivå där vi kan säkerställa att befintliga hyreslägenheter kan underhållas och nya kan byggas, säger Nathalie Brard, förhandlingschef, Fastighetsägarna Stockholm till Fastighetsvärlden.

49
Annelie Sandström
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss