A-
A+

Här finns inga bekymmer med inflation

Det finns flera tecken kring inflationen som experterna drar slutsatser av. Foto: Unsplash
Ekonomi, Politik, SamhälleNews55

Vi läser så gott som dagligen om krisen och inflationen. Men det finns en plats där allt ser annorlunda ut än här. Det rapporterar SVT Nyheter.

Annelie Sandström

Annons

Annons

Förmodligen är du som de allra flesta just nu ganska trött på inflationen och allt som sker i dess kölvatten. Men det finns en plats där man inte har dessa bekymmer.

När stora delar av världen kämpar mot den högsta inflationen på årtionden finns det ett litet land som sticker ut – Schweiz. Landet har just nu Europas lägsta inflation, uppger SVT Nyheter.

I december förra året hade landet 2,8 procents inflation, vilket är lågt jämfört med Sveriges 10,2 procent i december 2022.

– De har en stark valuta, och det är unikt i Europa, säger Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar till SVT Nyheter.

Ett högt pris

Hon konstaterar dock att landets penningpolitik och ekonomi skiljer sig åt i jämförelse med bland annat Sverige där vi har en mycket öppen ekonomi och därmed mer sårbar för svängningar i omvärlden.

– När det gäller energiförsörjningen så det nog många som vill göra som Schweiz nu och ha mer egen energiförsörjning, men det har kanske mer med Rysslands krig i Ukraina att göra, säger Alexandra Stråberg.

Hon säger också att de som bor i Schweiz får betala ett högt pris för sin ekonomi.

– När priserna går upp så finns förvisso ett sorts pristak, men när priserna i övriga världen går ner så behåller de sina priser på en hög nivå. Och det är ju ett väldigt dyrt land att leva i, säger Alexandra Stråberg.

-1
Annelie Sandström
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss