A-
A+

Här driver höga elpriser upp inflationen

Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Bostad, EkonomiNews55

OMVÄRLDSSVEPET Stigande priser på bland annat el driver upp inflationen i flera länder. Inflationen har nu nått rekordhöga nivåer.

Petra Lundgren

Annons

Annons

Financial Times fortsätter att toppa med energikrisen. Rysslands EU-sändebud uppmanar Europa att hålla goda relationer till landet för att undvika gasbrist. Ryssland har tidigare erbjudit sig att stabilisera de skenande gaspriserna.

I fredags blev de nya sysselsättningssiffrorna i USA en besvikelse. Enbart 194 000 jobb skapades den senaste månaden, långt under analytikernas samlade förväntning om 500 000 nya jobb.  Wall Street Journal toppar med nyheten att många jobbsökare gett upp sin strävan att skaffa sig ett jobb. Den mindre arbetskraften innebar att arbetslösheten sjönk till 4,8% förra månaden från 5,2% i augusti, trots minskningen i anställningarna.

Tidningen skriver att Deltavarianten nu tynger den ekonomiska återhämtningen i USA och att ekonomin befinner sig i en ovanligt position: Efterfrågan är stark och hushållen ökar sina utgifter både inom varor och tjänster. Samtidigt kämpar många företag med att hitta rätt arbetskraft, en situation som återfinns även globalt, skriver WSJ.

Stigande priser på el, värme, bensin och diesel driver upp inflationen i Danmark rapporterar Danska Børsen. Inflationen har nu nått den högsta nivån på tio år i landet. Ekonomer räknar med att priserna fortsätter att stiga. 

Även norska Dagens Näringsliv skriver om skyhöga elpriser och det har gjort att inflationen i landet var den högsta på fem år i september. Sedan september förra året har priserna stigit 4,1 procent. Det är högsta höjningen på tolv månader sedan juli 2016. På Sørlandet och Østlandet var genomsnittspriset på el cirka 1,35 NOK per kilowattimme. I genomsnitt kostade en kilowattimme 0,13 NOK i september förra året. 

Petra Lundgren
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss