A-
A+

Här bidrog vaccintillverkare till tillväxten

Ekonomi, finans och affärer, UtrikesNews55

OMVÄRLDSSVEPET 17/1 Europeiskt land kan se tillbaka på ett år med tillväxt och vaccintillverkare har en del i det. Det och annat skriver utländsk affärspress om i dag.

Petra Lundgren

Försäljningen i fysiska butiker, på internet och i restauranger sjönk med 1,9 procent i slutet av 2021, skriver Wall Street Journal. Jämfört med förra året ökade dock försäljningen i december med 16,9 procent. Tillverkningen sjönk med 0,3 procent på grund av fortsatta leveransproblem. Konsumenterna ser dystert på ekonomin framöver, visar en ny undersökning. En chefsekonom tror dock på en stark återhämtning när Omikron lagt sig. 

Tillväxten i tysk ekonomi steg med  2,7 procent förra året, rapporterar Handelsblatt.  Vaccintillverkaren Biontech bidrog 0,5 procentenheter enligt ekonomer. Tillväxten i Tyskland är dock lägre än prognosen. Orsaken är leveransflaskhalsar och covid-19. 

Det ska bli enklare för utländska återförsäljare att få tillträde till den Filippinska marknaden efter att landet lättar på några av Asiens tuffaste restriktioner, skriver Nkkei. De som gillar förslaget tycker det är bra eftersom det ökar konkurrensen, kritikerna kallar det för industrimord. 

Danska Börsen skriver att Jyske Bank hjälpte Sparekassen Själland-Fyn med en kapitalemission i december. Uppgiften hade annars traditionellt varit Nykredits. 

Pareto Securities tog in mer än 200 miljarder norska kronor till tillväxtföretag förra året, skriver norska Dagens Näringsliv. Bolaget ser minst lika hög aktivitet i år och mest kapital har samlats in i Sverige. Chefen Christian Jomaas anser att Norge kan ta samma roll inom förnybar energi som i olja. 

Petra Lundgren
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss