A-
A+

Här är missen som kan kosta dig 40 000 kronor

Ska du köpa bil? Här är modellerna som inte lever upp till kraven från Folksam
Brott, lag och straff, InrikesNews55

Som bilist gäller det att vara noggrann, inte minst nu i vintertid finns det viktiga saker att tänka på. Annars kan det bli kostsamt.

Annelie Sandström

Är det stressig och bråttom iväg på mornarna och du inte har rengjort bilen ordentligt från snö och is så kan det stå dig dyrt. Har du dessutom dåliga däck är det ytterligare en riskfaktor för trafikolyckor.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.

Så det gäller att ta sitt ansvar för att se till att bilen är i kördugligt skick innan man ger sig ut på vägarna.

– Man måste skrapa bort snö och is. Men det absolut viktigaste är att man tar sig tid för att göra bilen trafiksäker, säger Gunilla Lööw, gruppchef för trafikpolisen i Uppsala, till SVT Nyheter.

Så får den inte se ut

Straff och böter kring trafikbrott kopplade till snö och is på bilen varierar.

Till exempel räknas snö på taket som oförankrad last och kan resultera i 1500 kronor i böter. Men det kan bli betydligt dyrare än så.

– Även fast man skrapat bort all is och snö från rutorna så kan det fortfarande uppstå imma. Man får inte rulla förrän bilen är trafiksäker, säger Gunilla Lööw.

Nyligen åtalades en kvinna i 70-årsåldern från Enköping för vårdslöshet i trafik. Enligt åtalet misstänks hon ha kört med både isiga och immiga rutor.

Påföljden för det brottet kan både bli ett indraget körkort samt mellan 30 och 150 dagsböter. Åklagarmyndigheten uppger att det normala antalet dagsböter för brottet är 40 dagsböter – som kan landa på upp till 40 000 kronor beroende på ens inkomst, uppger SVT Nyheter.

Regler och bötesbelopp

Snö på taket: Det är olagligt att låta snön ligga kvar på biltaket när man kör i trafiken. Det räknas som oförankrad last eftersom det finns stor risk för att den kan glida av under färden. I värsta fall kan detta orsaka olyckor.

Möjligt straff: 1 500 kronor i böter.

Isiga rutor: Det finns ingen lag som reglerar hur is- och snöfria rutorna måste vara men praxis är att framrutan, de främre sidorutorna och backspeglarna måste vara rena.

Möjligt straff: Dagsböter och eventuellt indraget körkort.

Registreringsskylt och lyktor: När man sopar bilen är det viktigt att sopa hela bilen noga, inklusive fram- och baklyktor, samt registreringsskyltar.

Möjligt straff: 1 500 kronor i böter.

Källa: Polisen, If försäkring, SVT

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

2
Annelie Sandström
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss