A-
A+

Handelsblatt: Experter varnar för ytterligare bakslag på börserna

Ekonomi, affärer och finansNews55

OMVÄRLDSSVEPET 24/1 Handelsblatt skriver om den tunga inledningen på börsåret. I Norge har det kommit ett stort uppköpsbud på en laxjätte. I Danmark har elbolag blivit nedringda av kunder efter den senaste tidens skenande energipriser.

Rikard Jansson

Handelsblatt skriver om den tunga börsstarten på året. Förutom teknikaktier som har tagit mycket stryk så har värdet på kryptovalutor rasat, där den största sett till marknadsvärde, bitcoin, har mer än halverats sedan toppen i november.

Nasdaq mot den värsta månaden sedan finanskrisen och det ledande tyska indexet Dax går mot sin svagaste start på året på sex år. 

Viktigt denna vecka att hålla ögonen på för både privatinvesterare och förvaltare, är den amerikanska centralbankens räntebesked i veckan. De inleder sitt möte imorgon tisdag. 

Framför allt är det rädslan för konsekvenserna av en betydligt stramare penningpolitik som orsakar turbulens på börserna.

Geopolitiska risker som Ukrainakrisen orsakar också kraftiga svängningar på obligationsmarknaderna. Samtidigt så brottas många företag med flaskhalsar i leverentörsledet och det stigande oljepriset driver upp kostnaderna.

Experter varnar för ytterligare bakslag på börserna. – Korrigeringar på tio till 15 procent uppnås snabbt, särskilt i en miljö där varje bakslag inte längre automatiskt uppfattas som en köpmöjlighet, säger Ulrich Kater, chefsekonom på Dekabank till Handelsblatt.

De massiva prishöjningarna på el och naturgas har gjort att elbolagen har blivit nedringda av upprörda kunder. Fler elabonnenter har också valt att gå över till ett fast elpris. Det skriver danska Börsen.

Lax och olja är två viktiga näringar för den norska börsen. Idag handlar det om att Mowi har gett sin in i kampen om att köpa laxodlingsbolaget NTS, rapporterar norska Dagens Näringsliv. Movi har finansmannen John Fredriksen som största ägare. Uppköpsbudet ligger på 13,8 miljarder norska kronor, eller 110 norska kronor per aktie. Under den tidiga handeln på måndagen handlas NTS upp 12 procent till 123 kronor per aktie. 

Wall Street Journal toppar med att Hongkongs pandemiregler har blivit ett problem för utländska bolag med flygförbud, långa karantäntider för ankomster och upprepade skolstängningar. Men det innebär också ett problem för landet självt då statusen som en av världens främsta affärsnav faller.


Financial Times rapporterar om att aktivist-hedgefonden Trian har tagit en position i livsmedeljätten Unilever. Vad är då Trian känt för? Investementbolaget har flera kända jättar i sin portfölj, bland annat fordonsjätten General Electric, ketchupbolaget Heinz, livsmedelsjätten Mondelez och konglomeratet P&G.

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss