A-
A+

GP: Därför ska Sverige inte byta till euro

Ekonomi, affärer och finans, PolitikNews55

LEDARSVEPET Sverige ska inte lämna kronan och gå över till euro. Det anser Göteborgs-Postens ledare i dag.

Petra Lundgren

Annons

Annons

Göteborgs-Postens ledarskribent anser inte att Sverige ska byta kronan mot euro, till skillnad mot Svenska Dagbladets ledarsida och Dagens Industris ledarsida. Många invånare i Europa har blivit fattigare när valutan införts. GP skriver att om Sverige var med i eurosamarbetet så skulle vi tvingas att vara med och skuldsanera andra länders ekonomi vid en kris, något som inte skulle göra svenskarna mer positiva till EU-samarbetet. Ledarskribenten efterlyser i stället en diskussion om vilken inställning Sverige ska ha gentemot Bryssel. 

Dagens Industris ledare konstaterar att duvorna haft makten länge i centralbankerna och anser att det behövs fler hökar framöver. Hökar som kan stå emot politikerna och som kan, om det behövs, höja räntan. 

Polisen presenterar inom kort sin lista över utsatta områden, något som SR Ekot tog upp på torsdagen. Sydsvenskan menar i sin ledare att det är människor som är utsatta – inte områden. Svenska Dagbladet lyfter också utsatta områden i sin ledare och menar att “Staten måste återta territoriet”.

Aftonbladets ledare tycker att Greta Thunberg har rätt som ifrågasätter världsledarnas löften, med anledning av klimatmötet. “De säger det bara för att ha något att säga, för att medier ska ha något att rapportera om”, sade hon enligt Dagens Nyheter. Hon är inte ensam om att tycka att talen är värdelösa, det visar en undersökning bland 10 000 ungdomar i tio länder. 

Expressen tar i sin ledare upp dådet i Norge där fem personer dödades av en man som bland annat var beväpnad med pilbåge. Ledaren menar att det gäller att samhället fångar upp män som lever i utanförskap och som kan utgöra en risk. Då behövs både en väl utbyggd psykiatri och en vass säkerhetstjänst. 

Annons

Annons

Petra Lundgren
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss