A-
A+

GP: Därför har Hanif Bali rätt om Carl Bildt

Foto: Claudio Bresciani / TT / kod 10090
Politik, UtrikesNews55

LEDARSVEPET 24/1 I dagens ledarsidor kritiseras både Carl Bildt och Skolverket. I Expressen lyfter man blicken utrikes.

Sarah Carlsson

Riksdagsledamoten Hanif Bali kritiserades när han för tre år sedan skrev att Carl Bildt inte har haft rätt ”om ett enda utrikespolitiskt skeende”. GP:s Naomi Abramowicz har tittat närmare på Bildts utrikespolitiska ställningstaganden och konstaterar att Bali har rätt. “Problemet med Bildt är inte att han då och då har fel – det kan hända den bästa – utan att han väldigt sällan har haft rätt”, skriver Abramowicz i dagens ledare. Hon menar att Bildt har ”kuttrat duvlikt” med diktaturer som Kina och Iran och att han även har förespråkat turkiskt EU-medlemskap, trots att “den turkiska regimen förföljer såväl meningsmotståndare som minoriteter och journalister”.

På tal om utrikespolitik så har Aftonbladet fokus på Estland idag. Anders Lindberg har träffat landets president Alar Karis för att diskutera det spända säkerhetsläget.

– Läget är väldigt oroväckande, och saker utvecklas snabbt. Inte bara utifrån Estlands perspektiv utan från hela Europas, hela världens faktiskt, säger Karis.

I Estland förvånas man inte lika mycket som övriga Europa över den eskalerade situationen. “Man är van att ständigt hålla ett öga österut”, skriver ledarskribenten.

Expressen har siktet inställt på Skolverket som man riktar en tydlig känga mot. Allt för mycket resurser läggs på administration när Skolverket delar ut mängder av riktade statsbidrag som små kommuner och små friskolor inte kan hålla reda på. “Nu är det läge att lägga i bromsen, tvärt. De sökbara statsbidragen bör dras ner till ett minimum”, skriver ledarredaktionen.

Sarah Carlsson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss