A-
A+

Fortsatt ned inför dagens amerikanska inflationssiffor

EkonomiNews55

AKTIESVEPET New York-börserna sjönk igår då investerarna inväntar onsdagens amerikanska inflationssiffror och rapportsäsongen drar igång. Stockholmsbörsen inleder onsdagen oregelbundet. Här är en sammanfattning av kurspåverkande nyheter från morgonen.

Rikard Jansson

Annons

Annons

Efter 30 minuters handel var OMXS30-indexet ned 0,26 procent till 2 245,23. 

Investmentbolaget Creades och fastighetsbolaget Creades delårsrapporter får ett positivt mottagande och aktierna stiger. It-konsulten Tietoevry stiger också på att bolaget lanserar en ny strategi samtidigt som de finansiella målen är oförändrade. Snusåterförsäljaren Haypp handlas strax över teckningskursen i dagens premiärhandel på First North.

Forskningsbolaget Xspray Pharma faller däremot med drygt 40 procent efter att bolagets kandidat inte uppnådde bioekvivalens med Sprycel för fastande personer.

AktieKursförändringKommentar
Raytelligence18,1%Får order värd 4,4 miljoner kronor, väntas ge årligt återkommande intäkter
Fortinova5,9%Ökade förvaltningsresultatet i fjärde kvartalet, höjer utdelningen rejält
Creades4,1%Ökade substansvärdet med 10 procent i tredje kvartalet
Tietoevry4,1%Lanserar en ny strategi, finansiella mål oförändrade
Haypp Group0,4%Aktien stiger i premiärhandeln på First North
Balder0,9%Ska lägga budpliktsbolag på norska Entra där Castellum också är storägare
Storskogen0,6%Förvärvar majoritet av Vinab med en omsättning på 253 miljoner kronor
Fasadgruppen1,0%Förvärvar norskt bolag med omsättning på 74 miljoner norska kronor
Xspray Pharma-41,9%Bolagets kandidat uppnådde inte bioekvivalens med Sprycel för fastande personer

Sedana på attraktiva nivåer enligt Pareto

Medicinteknikbolaget Sedana Medical bedöms ha överlevererat på sina förväntningar, samtidigt som aktiekursen inte har hängt med. Pareto ser därmed att det finns en möjlighet till en attraktiv ingång på dagens aktienivåer enligt en ny analys.

Inför tredje kvartalet, som oftast är säsongsmässigt svag, ses en omsättningstillväxt om 18 procent.

– Vi förväntar oss en händelserik avslutning på året, med en IND-ansökan i USA, kliniska studieresultat och ett möjligt kinesiskt godkännande som några godbitar, skriver analyshuset.

Pareto upprepar sin köprekommendation med riktkursen 133 kronor.

Mekonomen välpositionerat enligt Handelsbanken

Bildelskedjan Mekonomen är väl positionerade för tillväxt efter att interna förbättringar börjar bära frukt. Det skriver Handelsbanken i en analys.

I den kommande Q3-rapporten den 29 oktober förväntar sig banken att intäkter och rörelseresultat ökat med runt 3 procent jämfört med samma period i fjol.

Vidare skriver banken att Mekonomen handlas till en stor rabatt mot jämförelsebolag samt att reparation och service rimmar väl med EU:s taxonomi och gröna investeringar, vilket kan gynna bolaget i ett längre perspektiv.

Banken bedömer att kurspotentialen är god och upprepar sin köprekommendation.

Kalifornisk lag kan påverka Husqvarna

Amerikanska delstaten Kalifornien har fått igenom flera nya lagar på delstatsnivå, och kommer bland annat att förbjuda lövblåsare och gräsklippare som drivs av bensin. Det skriver Wall Street Journal.

Förbudet kan träda i kraft 2024 som en del av delstatens ansträngningar att minska koldioxidutsläppen. De som motsatt sig lagen pekar på att behovet av att ladda batterier i eldriven utrustning kommer vara en börda för professionella trädgårdsskötare.

Bland aktörer som säljer gräsklippare i USA finns bland annat Husqvarna, Deere och Toro.

Utländska bolag i korthet:

Franska lyxjätten LVMH såg en tilltagande försäljningsökning under det tredje kvartalet jämfört med samma period föregående år. 

Tyska it-jätten SAP har släppt preliminära siffror för Q3 och för tredje gången i år höjt sin helårsprognos till följd av accelererad tillväxt inom molnverksamheten.

Volkswagen överväger separata noteringar av sina enheter inom battericellsproduktion och laddning- och energi. Det rapporterar Manager Magazin. 

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss