A-
A+

Expressen: Detta är vänstertrams

Ekonomi, PolitikNews55

LEDARSVEPET 25/1 SVT har varit okritiska till en rapport som Expressens ledarskribent hävdar är undermålig. Ryssland-Ukrainakonflikten är ett hett ämne bland flera tidningar. DN undrar varför det är så tyst från fredsrörelsen, när man annars gärna demonstrerar mot USA.

Rikard Jansson

Expressens ledare reagerar på att SVT okritiskt svalt en “vänsterradikal och undermålig rapport”. Det handlar om Oxfams rapport med rubriken “ojämlikhet dödar” som de klassar som vänstertrams.

“Elon Musk får således inga pluspoäng av Oxfam för den revolutionerande elbilsteknik som Tesla har tagit fram med, blott minuspoäng för att företagets stigande aktievärde har ökat ojämlikheten i världen”; skriver ledarskribenten.

Tidningen tolkar rapporten som att utgångspunkten verkar vara att ekonomin är ett nollsummespel, alltså att om någon får det bättre, betyder det att någon annan får de sämre. Oxfams lösning är att beskatta de rika hårdare, och i ett räkneexempel använder sig av 99 procents skatt. 

DI:s ledare hävdar att om “det värsta” skulle inträffa i konflikten mellan Ryssland och Ukraina kan vi hämta tröst i att demokratiska marknadsekonomier gång på gång har visat sin oöverträffade förmåga att hantera geopolitiska risker. Som bevis tas Kuwaitkriget, 11 september-dåden och Irakkriget.

En snabb effekt av ett krig skulle dock bli ännu högre energipriser då Ryssland kontrollerar en stor del av den gas som till exempel Tyskland är beroende av.
Apropå Ryssland-Ukrainakonflikten så konstaterar DN:s ledarskribent att det är tyst från fredsrörelsen. Kan de bara demonstrera när USA är inblandat? undrar tidningen.

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss