A-
A+

Experter: Då kollapsar inflationen

Det finns flera tecken kring inflationen som experterna drar slutsatser av. Foto: Unsplash
Ekonomi, SamhälleNews55

Många undrar när inflationen ska vända neråt. Flera experter är överens om när det kan tänkas att ske. Det rapporterar SVT Nyheter.

Annelie Sandström

Annons

Annons

Redan i vår kan inflationen vända kraftigt nedåt, enligt flera experter. Men till hösten finns risk för att inflationen gör revansch, med en djup lågkonjunktur som följd, uppger SVT Nyheter.

Det finns flera tecken som pekar på att inflationen börjar backa tillbaka i Sverige, precis som kurvan har börjat vända neråt i USA. Lars Heikensten, tidigare riksbankchef, tror på sjunkande inflation de kommande månaderna.

– Det finns en stark underliggande inflation. Och när det satte igång i USA var det tydligt att det fanns problem med för snabbt stigande löner på arbetsmarknaden. Vi har också ett sådant problem, och den inflationen tenderar att vara svår att få ned, säger han till SVT Nyheter.

Positiva tongångar

En annan expert som tror på en vår med positiva tongångar är Raphael Gallardo, chefsekonom på franska kapitalförvaltaren Carmignac.

Han spår dock att lågkonjunkturen slår till i USA i höst – och då rejält. Enligt honom beror det på flera faktorer, bland annat på att arbetslösheten i USA fortfarande är för låg och på att folk har “för mycket pengar”.

– Samtidigt stiger lönerna och inflationen har börjat backa. Så på kort sikt ser det bra ut för ekonomin, säger han till SVT Nyheter.

0
Annelie Sandström
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss