A-
A+

Ekonom: “Fed går från tålamod till panik”

Ekonomi, Ekonomi, affärer och finansNews55

OMVÄRLDSSVEPET 26/1: Vilka ekonomiska sanktioner som Ryssland drabbas av vid ett krig är snart klara. Annars handlar mycket i utländsk affärspress idag om räntehöjningar där ekonomer anklagar Fed från att inte ha reagerat i tid på stigande inflationen.

Rikard Jansson

USA och Storbritannien är nära en överenskommelse om ekonomiska sanktioner mot Ryssland om de går till militärt angrepp mot Ukraina. Det skriver Financial Times.

Det handlar om exportrestriktioner om Ryssland anfaller Ukraina, skriver Wall Street Journal.

Närmare bestämt kan det bli förbud att sälja olika produkter som använder mikroelektronik baserad på amerikansk utrustning, mjukvara eller teknologi, till Ryssland.

Amerikanska tjänstemän uppgav för tidningen att målet skulle vara att drabba ryska industrier som artificiell intelligens, kvantdatorer och flyg, och därmed skulle ge en komponentbrist i de fall som Ryssland själva inte kan ersätta detta inhemskt eller genom alternativa leverantörer.

Handelsblatt riktar uppmärksamheten mot räntebeskedet från Fed ikväll: Sällan sedan finanskrisen har nervositeten inför ett möte med den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) varit så stor som den är nu, skriver tidningen och tillägger: 

Rädslan för att Fed kommer att anta en ännu strängare penningpolitisk kurs än väntat vid mötet denna vecka orsakar vilda kurssvängningar på de globala aktiemarknaderna.

Flera ekonomer anklagar Fed för att först ha underskattat den snabba inflationsökningen i USA och nu möjligen kan överreagera. 

Diane Swonk, som är chefsekonom på Grant Thornton, anser att det är en “häpnadsväckande 180-graders vändning från tålamod till panik” hos Fed. 

I december steg inflationen i USA till 7 procent, vilket var den högsta nivån på sju år.

Det är inte bara i USA det diskuteras räntehöjningar. DNB förväntar sig sex räntehöjningar i år från Norges bank, eller kraftigare än vad Norges Bank tidigare har signalerat. Även Nordea tror att styrräntan kommer bli högre än vad Norges Bank antytt. Detta skriver norska Dagens Näringsliv.

Danska Börsen skriver att landets största fastighetsinvesterare lägger in 1 miljard danska kronor i mikrobostäder. Det är Koncenton som vill dra nytta av trenden med fler singlar och växande intresse för att bo i de större städerna som gör att Koncenton investerar i segmentet mikrobostäder och uppger att det har höga förväntningar kring detta.

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss