A-
A+

DI: Därför ser det mörkt ut för ny regering

Foto: Anders Wiklund/TT
Ekonomi, PolitikNews55

LEDARSVEPET. Det ser mörkt ut för den som hoppas på regeringsskifte skriver Dagens Industri. Aftonbladet efterlyser ett rättvisare skattesystem och Göteborgs-Posten tror att ett småskaligt företagande vore bättre.

Petra Lundgren

Annons

Annons

Aftonbladets ledarskribent kritiserar den svenska skattesänkarpolitiken och att Sverige numera sticker ut med antalet miljonärer och gängkriminella. En stor uppgift väntar för Stefan Löfvens efterträdare för att återskapa både ett jämlikt samhälle och tillit. För att lyckas behövs det ett rättvisare skattesystem anser ledarskribenten.

Expressens ledare tycker att Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) ska sluta vänta på EU och i stället försöka få med sig andra länder och göra en markering mot Kina för att stötta Taiwan. Bakgrunden är att att 150 kinesiska stridsflygplan flög in i Taiwans luftförsvarszon som en maktdemonstration. En upptrappning skulle vara ödesdiger för handeln, inte minst för elektronikindustrin som Taiwan exporterar halvledare till. 

Göteborgs-Postens ledarskribent anser att småskaligt företagande vore bättre för en hållbar marknadsekonomi än några få storföretagare, näthandlare och kedjor som stänger ute mindre tillverkare. Ledaskribenten anser att det snarare för tankarna till en socialistisk planekonomi. 

Dagens Nyheters ledare tycker att elsparkcyklar inte är en fråga för riksdagen utan en fråga för kommunerna. Anledningen är att problemet med elsparkcyklar inte ser likadant ut i alla kommuner i landet. Infrastruktur Tomas Eneroth (S) har nyligen avvisat en statlig reglering. Men riksdagsmännen är sugna på att reglera, det märks inte minst på antalet motioner.

Dagens Industris ledarskribent skriver att det ser mörkt ut för den som hoppas på regeringsskifte nästa år. Vänsterblocket leder i opinionsmätningarna. Snart avgår Stefan Löfven och en ny partiledare gör att Moderaterna därmed inte gynnas av misslyckanden de senaste åtta åren. Ledaren påpekar att det behövs en starkare offensiv för att ett regeringsskifte ska vara möjligt. 

Petra Lundgren
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss