A-
A+

DI: Är prisfesten för skogssektorn över?

Ekonomi, affärer och finansNews55

Miljardförvärv av svenskt börsbolag och tvivel på utsikterna för skogssektorn. Här är veckans sista aktiesvep.

Rikard Jansson

Annons

Annons

Stockholmsbörsen väntas inleda fredagen uppåt då europeiska börsindex stiger mellan 0,4-0,7 procent inför börsöppningen, klockan 09.

Skogssektorn har vänt ned igen sedan mitten av augusti, i takt med att dollarn har försvagats samtidigt som de vägledande kinesiska massapriserna gått tillbaka. Det skriver Dagens industri i en kommentar där man frågar sig om massapriset inte toppat för denna gång.

Danske Bank Bank har också tagit upp frågan.

Dometic förvärvar bolag för nästan 6 miljarder kronor

Fritidsproduktsbolaget Dometic förvärvar Igloo för 677 miljoner dollar, motsvarande 5,8 miljarder kronor, på kassa och skuldfri basis. Det framgår av ett pressmeddelande.

Igloo är grundat 1947 och är en leverantör av passiva kylboxar och drinkware-produkter för friluftsmarknaden. Bolaget får 92 procent av sin omsättning i USA. Nettoomsättningen för de senaste 12 månaderna var 401 miljoner dollar med en ebitda-marginal på 10,1 procent.

Enligt Dometic kommer Igloo-förvärvet att väsentligt stärka bolagets erbjudande och distributionsnätverk på den amerikanska friluftsmarknaden. Dometic ser även intäkts- och kostnadssynergier som väntas generera årliga förbättringar i ebitda på omkring 50 miljoner dollar och realiseras inom fem år.

”Igloo har visat stark försäljningstillväxt, tagit marknadsandelar och förbättrat marginalen under de senaste åren, vilket drivits av både kommersiella och operativa förbättringar. Aktiviteter för att främja ytterligare intäkts- och kostnadssynergier kommer att genomföras för att generera fortsatta förbättringar”, säger Dometics vd Juan Vargues.

Transaktionen förväntas slutföras under fjärde kvartalet 2021, förutsatt godkännande från myndigheter.

Annons

Annons

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss