A-
A+

Därför omklassificerar Tokyobörsen aktier

Ekonomi, affärer och finans, UtrikesNews55

OMVÄRLDSSVEPET 11/1 Tokyobörsen har omklassificerat alla aktier, racet om elfordon hårdnar och situationen på gasmarknaden förvärras för företagskunder. Detta och annat skriver utländsk affärspress om i dag.

Petra Lundgren

Annons

Annons

Racet om elfordon hårdnar när både Ford motor och General motors lyfter fram elektriska pickuper och bilföretag är redo att släppa många nya batteridrivna modeller, både i år och nästa år, det skriver Wall Street Journal. Fords aktie sköt i höjden förra veckan efter bolagets nyhet om att nästan fördubbla produktionen av sin kommande elektriska lastbil eftersom fler än väntat beställt den. Lastbilen, F-150 Lightning, ska börja säljas i vår i begränsad volym. Efter att Stellantis, som äger flera bilmärken, avslöjat att de ska sälja elektriska skåpbilar till Amazon, sjönk konkurrenten Rivian Automobile med 11 procent.   

Tokyobörsen har omklassificerat alla aktier i den största ombyggnaden på ett halvt sekel. Syftet är att få mer konkurrens på marknaden och göra landets kapitalmarknad mer dynamisk och attraktiv för globala investerare, skriver Nikkei. De fyra nuvarande first, second, Jasdaq and Mothers blir tre: prime, standard och growth.  

Situationen på gasmarknaden förvärras för stora industrier, skriver Handelsblatt. Timm Kehler, chef för branschorganisationen Zukunft Gas, säger till tidningen att vissa företagskunder som gått med på avbrott i gasleveransen kan få gasen avstängd under de kommande veckorna. 

Hamburgbaserarde modebutiken About you, som finns på internet, närmar sig en omsättning på 13 miljarder danska kronor, skriver danska Börsen. Anders Holch Povlsen äger cirka 20 procent i det snabbväxande företaget. 

Norska investmentbanken Arctic hade köpcentrumaktier som inte gick att sälja och kämpade med dålig likviditet. Då startade företaget en stiftelse, sålde aktierna för 60 miljoner norska kronor dit och fick pengar till både bonusar och utdelning, skriver Dagens Näringsliv.

Annons

Annons

Petra Lundgren
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss