A-
A+

Därför är Powell beredd att höja räntorna

Ekonomi, affärer och finans, Privatekonomi, UtrikesNews55

OMVÄRLDSSVEPET 13/1 Inflation och räntehöjningar är två ämnen som tas upp i utländsk affärspress i dag.

Petra Lundgren

Hög inflation är ett allvarligt hot mot att ekonomin ska kunna återhämta sig till läget innan pandemin, anser Jerome Powell som är ordförande i Federal Reserve. Han uppger att  centralbanken är beredd att höja räntorna eftersom ekonomin inte längre behöver akut stöd, skriver Wall Street Journal. 

Det var under en utfrågning i senaten som han gav sin syn på den amerikanska ekonomin i närtid. Han var optimistisk att den senaste tidens flaskhalsar i leveranskedjan som gett pristryck uppåt på varor kommer att lätta i år, vilket skulle kunna få ner inflationen. Han tillade dock att de kan komma att behöva höja räntorna mer över tiden om det krävs.

Räntemarknaden har börjat indikera en förväntan om att den första höjningen av styrräntan kommer i mars. Vid förra Fed-mötet antydde centralbanken att det kan komma tre höjningar i år.

Det här innebär ett ändrat tonläge från Fed som i fjol pratade om att inflationen var övergående och att de inte skulle behöva höja räntorna för att få ner inflationen. Skiftet var tydligt under tisdagen då det inte bara var Powell, utan även andra regionala Fed-chefer som stämde in i samma tonläge. De regionala cheferna är kända för att inte alltid tycka samma som dess gemensamma ordförande.

Financial Times fortsätter på samma tema. Inflationen i USA steg med 7 procent i december, i en takt som inte setts på ett decennier. Det är därmed den sjunde månaden i rad med en inflationstakt som överstiger 5 procent.

Tillverkaren Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, TSMC, rapporterar en rekordstor nettovinst skriver Nikkei. Resultatet beror på ökad efterfrågan på avancerade chip som används i AI och 5G-drivna applikationer i bland annat bilar och smarta telefoner 

Det kommer sannolikt att bli dyrare och tyskare för invånarna i Tyskland att köpa bostad, skriver Handelsblatt. Det är en konsekvens av att tillsynsmyndigheterna för finans är oroade över den kraftiga ökningen av bostadspriserna och därför vidtar åtgärder. Det innebär att bankerna i framtiden kommer att behöva avsätta mer eget kapital för bostadslån, vilket påverkar kunderna. 

Danska Börsen skriver om vilka aktier som bäst och sämst under räntehöjningar. En strateg säger att luftfartsaktier historiskt presterat bäst när räntorna stiger, men att det kanske inte gäller den här gången. 

Investeraren Espen Auberts bolag har utan tillstånd lånat ut 651 miljoner kronor de senaste tre åren, skriver Dagens Näringsliv.  Det handlar om över 50 lån som beviljats och med upp till 40 procents ränta. Espen Aubert har byggt upp sin förmögenhet på förnybar energi, industri och egendom. 

Petra Lundgren
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss