A-
A+

Boris Johnson varnar: Ukraina kan bli ett nytt Tjetjenien

Ekonomi, Ekonomi, affärer och finansNews55

OMVÄRLDSSVEPET 25/1: Storbritannien ser risk för ryskt blixtkrig mot Ukraina. Det var en ordentlig berg- och dalbana på de amerikanska börserna under gårdagen. Danska Tryg såg en fint resultat på sista raden då deras investeringar har utvecklat sig väl.

Rikard Jansson

Ryssland siktar in sig på att slå mot den Ukrainska huvudstaden Kiev i ett “blixtkrig”, varnar Storbritanniens premiärminister Boris Johnson som uppger att underrättelserna är ganska nedslående på denna punkten. Det rapporterar Financial Times.

“Underrättelserna är mycket tydliga kring att det finns 60 ryska stridsgrupper på gränsen till Ukraina. Planen för ett blixtkrig som skulle kunna slå ut Kiev är en plan som är uppenbar för alla. Vi måste göra det mycket tydligt för Kreml att en invasion skulle vara ett katastrofalt steg.”, uppger han enligt The Guardian

Johnson betonade att han trodde att en invasion inte var oundviklig och att “förnuftet fortfarande kan vinna”, men han tillade att Storbritannien jobbade med andra länder för att utarbeta ett paket med ekonomiska sanktioner mot Ryssland.

Han uppgav också att om Moskva skickade in trupper skulle det vara en “smärtsam, våldsam och blodig tillställning – och jag tror att det är mycket viktigt att människor i Ryssland förstår att detta kan bli ett nytt Tjetjenien.”, avslutade han.

Wall Street Journal skriver om de kraftiga svängningarna på den amerikanska börsen under gårdagen. Efter att Dow Jones varit ner med mer än 1100 punkter i mitten på handelsdagen stängde det till slut högre. Som mest var Dow Jones ner 3,25 procent och Nasdaq hade handlats ned 4,9 procent. Vaccinutvecklaren Moderna är en aktie som drabbats hårdast av den senaste tidens nedgångar, som mest ned 40 procent för året. Bitcoin hade som mest tappat hälften va sitt värde jämfört med sin högsta nivå i november. 

Bakom volatiliteten låg bland annat investerarnas oro över Federal Reserve med ett viktigt räntebesked på onsdag kväll.

Tyska Handelsblatt skriver om den finansiella reglerande myndigheten Bafin. Det tyska partiet FDP vill omorganisera samarbetet mellan Bafin och regeringen.

“Det finns ett behov av förbättringar i utformningen av den tekniska övervakningen”, säger Florian Toncar, parlamentarisk statssekreterare i finansministeriet, till tidningen och fortsätter:

“Naturligtvis måste viktiga saker rapporteras till ministeriet, men inte varje liten sak. Bafin ska vara en beslutsfattande myndighet som inte ständigt behöver försvara sig själv.”

Danska Börsen toppade i morse med att försäkringsjätten Tryg nått ett högre resultat än väntat på sista raden. Detta efter att ett högre investeringsresultat än väntat bidragit. 

Bioteknikföretaget Cytovation samlar in 180 miljoner norska kronor från profilerade investerare och värderas nu till mer än 1 miljard norska kronor. Det skriver norska Dagens Näringsliv. Stein Erik Hagen och familjen Astrup investerar i cancerforskaren och ansluter sig därmed till det Bergen-baserade bioteknikföretaget med lovande studier på cancer.

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss