A-
A+

Cirkus-stämma: Nordic Mines vill förhandla om

Kaosartad stämma i Nordic Mines vill att ny styrelse synar villkoren bakom kritiserad gruvaffär.  

e55

När Nordic Mines höll extrastämma på måndagen i Stockholm fanns varken någon från styrelsen, med advokaten Fredrik Zettergren i spetsen, eller någon annan från bolaget på plats. Bolagets ir-konsult sågs lägga fram stämmohandlingar innan mötet, men försvann sen från lokalen.

De närvarande aktieägarna fick själva dra igång stämman med stöttning från Aktiespararnas representant Åsa Wesshagen, en minst sagt ovanlig händelse i ett publikt bolag med över 10 000 aktieägare.

Av handlingarna som presenterades vid stämman framgick att balansräkningen sjönk ihop som en sufflé under 2017. Samtidigt uppgick leverantörsskulderna till nästan 11 miljoner kronor vid årsskiftet. I kassan fanns däremot bara en halv miljon kronor.

LÄS OCKSÅ: Bara spottstyver kvar av gulddrömmarna

Sedan den finska Laivagruvan under hösten sålts till kanadensiska Firesteel Resources är bolagets största tillgång aktier motsvarande 40 procent av Firesteel med ett värde på omkring 40 miljoner kronor.

Enligt försäljningsavtalet får dock inte Nordic Mines sälja mer än en mycket liten del av dessa aktier i närtid.

Aktieägarnas många oroliga frågor förblev obesvarade i och med att ingen från bolaget eller styrelsen fanns på plats. Det visade sig också att bolagets revisor Helena Arvidsson på KPMG avgått på egen begäran den 17 januari. Inte heller hon fanns på plats. KPMG valdes in så sent som vid årsstämman 2017, men kommer alltså inte att slutföra revisionsarbetet.

Efter många och stundtals heta diskussioner valde stämman Finnhammars revisionsbyrå som ny revisor och en ny styrelse bestående av Håkan Gustafsson, Pranaya Panda, Henrik Hilmand och Jan Caletka.

Håkan Gustafsson, aktieägare och företagare från Skellefteå, förklarade att han ser den nya styrelsens uppdrag som att göra det bästa möjliga av en svår situation. På agendan står bland annat att gå igenom bolagets skulder och bestrida oberättigade krav men framför allt att syna förhandlingarna med Firesteel Resources under hösten.

Stämman röstade för att de ändringar som gjordes i det ursprungliga avtalet från september förra året inte skulle godkännas eftersom dessa anses ha försämrat villkoren för Nordic Mines del. Men om det går att backa uppgörelsen i efterhand är svårt att säga. Firesteel meddelade i början av februari att affären är slutförd och att ersättningen till Nordic Mines i form av aktier har betalats ut.

Dessutom har Firesteel redan tagit kontrollen över styrelseplatserna i det tidigare dotterbolaget Nordic Mines Marknad som äger Laiva-tillgången.

Åsa Wesshagen lade ner Aktiespararnas röst angående omförhandlingen. Organisationen var kritisk redan till det ursprungliga avtalet som röstades igenom på en extrastämma i september och vill inte riskera att det nya stämmobeslutet ska ses som ett godkännande av det ursprungliga avtalet.

– Ingen ska kunna tro att vi tyckte att detta var bra från början, förklarade Åsa Wesshagen.

Det framkom också att vissa aktieägare inlett ett försök att klandra stämmobeslutet från september, bland annat på grund av påstådda oklarheter om vem som egentligen fick rösta på stämman.

På måndagens stämma protokollfördes därför en begäran om att bolaget ska presentera de fullmakter som huvudägaren Pranaya Panda använde sig av för att rösta igenom affären på stämman i september.

När E55 når Nordic Mines numera före detta ordförande dagen efter stämman vill han uttala sig om händelserna i bolaget eller varför han inte var på plats på stämman:

– Jag tycker det är jättebra att de har bytt styrelse, jag tycker det är toppen. Jag kommer att hjälpa den nya styrelsen i den mån jag kan, det är den enda kommentar jag har, säger Fredrik Zettergren.

LÄS ÄVEN:Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss