A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Så hittar du glöden i arbetet igen

Efter julledigheten är det dags att återvända till vardagen. Men hur hittar du energin för omstart både för dig och din arbetsgrupp? Eller kanske kommer du fram till att du behöver en nystart?

e55

Susanne Pettersson är mental rådgivare och coach för många av Sveriges elitidrottare och deras ledare. Hon är också föreläsare och en av Skandinaviens ledande experter inom förändringsarbete.

Här ger Susanne några av sina bästa tips för att hitta glöden i arbetet igen;

”Red ut och påminn dig om målbilden för verksamheten”

Vilken är målbilden för din verksamhet? Tror du på den? Och känner du energi inför arbetet att leda din arbetsgrupp i riktning mot målet?

Om du själv inte tydligt kan formulera vad ni tillsammans ska åstadkomma så är det svårt att leda och inspirera arbetsgruppen i arbetet. Börja alltså med att påminna dig om hur du vill formulera riktning och målbild i verksamheten för både dig och din arbetsgrupp.

”Sätt även upp måendemål för dig och din arbetsgrupp”

Hur mycket fokus lägger du på att medarbetarna ska må bra respektive på att verksamheten ska nå sina leveranser?

Om inte du och arbetsgruppen mår bra, så minskar antagligen möjligheten att nå de uppsatta verksamhetsmålen. Fokus på att må bra och ha roligt tillsammans ger bra förutsättningar att nå målen i verksamheten.

Ytterligare en anledning att lägga energi på en utvecklande arbetsmiljö är att personalomsättningen minskar om din arbetsgrupp mår bra.

”Ge arbetsgruppen en bra start”

Vid första mötet i arbetsgruppen har kanske några medarbetare varit tillbaka efter semester ett tag, medan det för andra är första dagen på jobbet. Tänk på att landa gruppen genom att lägga ner lite tid på att reflektera över den gångna ledigheten och läget just nu för att sedan ta sikte framåt.

Om det finns möjlighet så är ju självklart det bästa att även ha individuella avstämningar med dina medarbetare.

”Planera din egen kompensutveckling”

Inom idrotten säger vi att när jag slutar vilja bli bättre så slutar jag att vara bra. Ta del av ny kunskap och ägna dig åt att reflektera över ledarskapsfrågor tillsammans med andra chefer och ledare. Det finns alltid så mycket att komma till insikt om och lära sig. Så sluta aldrig vara nyfiken och våga vara nybörjare i vissa områden ibland.

”Kanske ge dig själv en nystart?”

Ibland kanske du till och med ska tänka till om du verkligen vill fortsätta vara ledare, eller om du kanske vill byta till någon annan roll.

Att vara chef handlar för mig om att ständigt utvecklas och vara genuint intresserad av sitt ledarskap och att få både sin grupp och individerna i den att utvecklas framåt. Det kan låta lite krasst, men om man inte är intresserad av det kanske man ska släppa fram någon annan.

Läs mer här:
Allt för dig i din roll som chef och ledare
8 e-kurser som gör ditt chefsuppdrag enklare

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss