News55

Här är hotet mot ekonomin 2022

Artikelbild
Rune Andersson
Rune Andersson
Uppdaterad: 11 jan. 2022Publicerad: 11 jan. 2022

Jag har inte upplevt något liknande sedan 70/80-talen!

ANNONS
ANNONS

En stabil elförsörjning till rimliga priser är naturligtvis avgörande för det framtida investeringsklimatet i Sverige. Problemet förstärks av alla planer på ännu mycket större elbehov inom t.ex gruv-och stålindustrin. Vi kan nog förvänta oss att diskussionerna om kärnkraft resp. vind-och solkraft intensifieras under det kommande året. Ännu kan man inte se någon konkret lösning på detta.

Vad gäller en annan viktig fråga för näringslivet som skattepolitiken kan man nog vara mer optimistisk trots alla utspel från de rödgröna. Före valet lär inte mycket hända på skatteområdet. Risken att de röd/gröna partierna får egen majoritet i september 2022 tycks just nu inte vara speciellt stor. Därför krävs stöd från minst ett annat parti för att genomdriva sin politik i riksdagen. Så länge Centerns motstånd mot ökade skatter på arbete och företagande håller i sig kan man nog med viss tillförsikt se på nästa period 2022-2026 inom detta område även med en S-regering. Om det blir en M-regering borde inte heller skatteläget försämras för näringslivet. Här ligger nog mer en långsiktig fara i att S+SD (jmfr Danmark) finner varandra inför valet 2026.

Vad gäller tillståndsfrågor för olika investeringar kan man nog skönja en viss optimism när Mp nu lämnat regeringen även om det tar alltför lång tid att vända på skutan efter åratal av förlamande lagar och föreskrifter på det området.

En annan stor fråga under 2022 blir nog den globala inflationen och dess effekter. Jag har inte upplevt något liknande sedan 70/80-talen.Det är få bolag som nu ligger under 10% i årlig prisökningstakt. IKEA har nyligen meddelat att de räknar med 9% under detta året. Löntagarna kommer naturligtvis att begära kompensation för detta och så är inflationsspiralen igång. Det intressanta bli då hur centralbankerna reagerar. Antingen höjer de räntorna-vilket de borde-och kyler ner den överhettade prisuppgången på tillgångar (fastigheter, mark, aktier mm) eller fortsätter de att blunda för detta för att hjälpa olika överskuldsatta och misskötta länder. Då kommer bubblan fortsätta och inflationen tilltar. Det är för övrigt märkligt att Vänstern-som ofta talar om ökande klyftor-inte reagerar mot de negativa realräntor vi haft under lång tid. Dessa gör att de vanliga hushållens banksparande ständigt tappar i värde medan välbeställda med tillgångar får betalt för att låna i reala termer. Hur centralbankerna agerar det närmaste året blir minst lika viktigt att följa som svensk inrikespolitik. Inom vårt företag har vi tagit det säkra före det osäkra och gjort oss skuldfria. Kanske är vi för tidigt ute men det är bättre att vara något år för tidiga än någon månad för sena i sådana lägen.   

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS