A-
A+

Därför får vi inte den pensionen vi förtjänar

60 procents högre tjänstepension. Det låter för bra för att vara sant, men det är sant. Låt oss se på ett exempel.

Gunnar Ljunggren

Annons

En pensionssparare  sätter in 100 000 kronor den första januari 2006. AMF pension hävdar att de haft den högsta  avkastningen de senaste 15 åren. Hos AMF har avkastningen ökat så att pensionsspararen har  fått 252 000 kronor efter 15 år. Och AMF hävdar att de är bäst i klassen. Men det är i  pensionsbolagsklassen.  

Det finns en annan klass. En klass där pensionsspararen får bestämma själv hur hans surt förvärvade  pensionsbesparingar ska placeras. Den som nu kunde. En pensionssparare som stoppade in 100  000 kronor i en billig indexfond 2006 hade 407 000 kronor 15 år senare. Det är drygt 60 procent  bättre än det pensionsbolag som säger sig ha haft den högsta avkastningen av alla konkurrenter.  Men det handlar om konkurrenter bland pensionsbolagen. 

Vart försvinner då vanligt folks tjänstepensionsbesparingar. Inte går de till de mindre bemedlade,  tvärtom, pengarna går till överbetalda räknenissar.  

Och det är genomgående för pensionsbolagen. Vad sägs om en snittlön på 65 000 i månaden i  AMF, SPP drar in en miljard om året i vad de kallar kapitalavgift. Vad skulle du tycka om t ex  bankerna började ta ut en kapitalavgift på vad du har på kontot? KPA pension är riktigt  hemlighetsfull, i årsredovisningen på 52 sidor finns inte att läsa något om avkastningen som gått  till pensionsspararna under en längre period. Men det kom lite information i en annan skrivelse.  Där gick KPA stolt gick ut och berättade att de hade en avkastning på 13,7 procent 2021. Börsen  steg det året med 28,4 procent. 

Hur kan svenska pensionssparare vara nöjda med en avkastning på tjänstepensionen som är  betydligt sämre än en enkel indexfond? Det kan man verkligen fråga sig, frågar man de som  sparar via t ex KPA pension så får man svaret att man inte får byta till en annan förvaltare. Det  gäller naturligtvis till vissa delar också de andra förvaltarna. Du som har jobbat ihop pengarna  tillåts inte att ha kontroll över sina surt förvärvade slantar. Det är din arbetsgivare som skickar iväg  dina pengar till räknenissegänget som plockar för sig i många steg. Allt bottnar i en uppgörelse  mellan arbetsgivarna och facket som skulle ta hand om pengarna. Inte folket som tjänat ihop  pengarna. Och det är många som tar för sig av systemet, de som är anställda i pensionsbolagen,  de som är rådgivare, de räknenissar som lägger pengarna i sina fonder, styrelseledamöter i  pensionsbolagen etc. Pengarna går till en helt onödig verksamhet där överbetalda räknenissar,  som levererar betydligt sämre än en indexfond, lever på dina pensionsbesparingar. Tänk om man  slapp dom och fick 60 procents högre tjänstepension efter 15 år.

0
Gunnar Ljunggren
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss