Antalet bedrägerier via betaltjänster minskade under det andra halvåret i fjol, men är kvar på en väldigt hög nivå. Samtidigt ökar vissa sorters bedrägerier och manipulationer, varnar Finansinspektionen.


Mithra Sundberg är avdelningschef för Betaltillsyn på Finansinspektionen.
”De totala bedrägerierna via betaltjänster går nedåt men det är fortsatt väldigt stora belopp som bedragarna lyckas lura konsumenter på. Dessutom är det oroande att manipulationerna ökar. Företagen behöver därför fortsätta att prioritera arbetet med att stärka skyddet för konsumenterna i sina tjänster”, säger Mithra Sundberg i ett pressmeddelande.
Finansinspektionen glädjs åt att antalet bedrägerier via betaltjänster, vilket visar att marknadens och myndigheternas åtgärder fått effekt. Men bedragarna verkar inte bli färre, de hittar bara på nya metoder för att lura till sig svenskarnas surt förvärvade slantar.
MISSA INTE: Prischock för både nya och gamla bilar i Sverige
Miljardbelopp
Bedrägerier via betaltjänster uppgår till miljardbelopp varje år. Bara andra halvåret 2024 lurades svenskarna på 806 miljoner kronor. Det är mycket pengar, men en minskning från halvåret innan då motsvarande belopp var 899 miljoner kronor.

Så går bedrägeriet till
Genom att lura kunder att göra små transaktioner lurar bedragarna till sig kontouppgifter för att sedan stjäla stora summor pengar.
Exempelvis kan de swisha pengar till någon, höra av sig och säga att de swishat fel, få en swish tillbaka och på så vis komma åt personens bankuppgifter via högteknologiska knep.
Det totala beloppet från denna metod uppgick till 554 miljoner kronor för andra halvåret 2024, en ökning från 511 miljoner kronor under första halvan av året.
Trots att många kunder blir lurade i god tro och att bedragarna ofta jobbar via bankens infrastruktur, som Swish eller bankkonton, eller rent av kapar bankers telefonnummer och hemsidor, så är det svårt för kunder att få tillbaka pengarna.
Ett sådant fall uppmärksammades i vintras då en man som blivit av med 100 000 kronor inte fick tillbaka pengarna från Nordea.
Läs mer om ekonomi:
Prischock för både nya och gamla bilar i Sverige
Sverige sänker skatten: På el, dans och jobbresor
Katastrof: 305 miljarder i svensk pension gick upp i rök i börsraset

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.