E55

Okänd ersättning från Försäkringskassan kan förändra ditt liv

Försäkringskassan
Försäkringskassans bidrag är inte så välkänt, men kan hjälpa den som verkligen behöver det en hel del. Bilden är ett montage. (Foto: Canva)
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 07 mars 2025Publicerad: 07 mars 2025

En hittills förhållandevis okänd ersättning, närståendepenning, kan stötta den som behöver det för när man, som namnet på bidraget antyder, ska ta hand om en sjuk närstående. Bara 17 000 personer använde bidraget i fjol.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Under 2024 delade 17 000 svenskar, framförallt kvinnor, på närståendepenning på ungefär 210 miljoner kronor för att ta hand om anhöriga som var allvarligt sjuka.

MISSA INTE: Expert: Pensionsgapet mellan könen 5 500 kronor – i månaden

ANNONS

Försäkringskassan: Okänt bidrag

Att ta hand om en anhörig kan vara en kostsam historia. Pengar kan för vissa vara det sista man vill tänka på om ens närstående ligger på sjukhus med en elakartad sjukdom, men för många svenskar som inte har råd att vara borta från jobbet eller annat är det en realitet.

Intresset för bidraget ökade med 8 procent under 2024 jämfört med året innan, meddelar Försäkringskassan. 72 procent av mottagarna var kvinnor.

”Det är många fler kvinnor än män som använder närståendepenning. Att fler kvinnor än män är mottagare av ersättning för att ta hand om en närstående är något vi ser även i andra delar av socialförsäkringen”, säger Peter Abrahamsson, analytiker på Försäkringskassan.

MISSA INTE: Mardrömmen slår in: Riksbanken höjer din ränta tre gånger i år

ANNONS

Många vet inte om

”Vi tror att det finns många som inte känner till att den här ersättningen finns och som skulle kunna ha rätt till den. Så om man avstår arbete för att stötta en närstående som har ett livshotande tillstånd kan man ansöka”, säger Maria Byrgren verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan.

ANNONS

Fakta från Försäkringskassan

  • Den som behöver avstå arbete för att stödja en närstående som har ett livshotande hälsotillstånd kan ha rätt till närståendepenning. Vården ska ges i Sverige eller ett land i EU/EES.
  • När det finns en risk att en närstående person inte överlever räknas det som ett livshotande hälsotillstånd. Risken ska finnas inom den närmaste tiden. Ett sjukdomstillstånd som på flera års sikt kan utvecklas till ett livshotande hälsotillstånd, ger däremot inte rätt till närståendepenning. Som livshotande hälsotillstånd räknas inte heller när personen på grund av till exempel ålderdom, behöver hjälp eller tillsyn för att klara sin vardag.
  • Totalt kan 100 dagar betalas ut per person med livshotande tillstånd. Är man flera närstående delar man alltså dagarna mellan sig. Flera personer kan inte få närståendepenning för att vårda den sjuke samtidigt.
  • Den som får närståendepenning har rätt att vara ledig från sitt arbete.

Läs mer om ekonomi:

Mardrömmen slår in: Riksbanken höjer din ränta tre gånger i år

Expert: Pensionsgapet mellan könen 5 500 kronor – i månaden

Expertens attack – mot orange kuvertet: ”Otydligt om din pension”

Dråpslaget: Jämställd pension dröjer till minst 2055

ANNONS

ANNONS
Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS
Skapa ett arv du med

Inga pengar på banken? Skulder? Livförsäkringen ser till att din familj också får ett arv

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

svenska kunder
Spela klippet
E55 Studio

Svenska kunder i farozonen om banken kraschar: "Ingen räddning"

23 mars 2025
ekonomi
Spela klippet
E55 Studio

VIDEO: När vänder svensk ekonomi?

22 mars 2025
ANNONS