E55

När du äter grönsaker i säsong mår du och miljön bättre

Några av de grönsaker som är i säsong nu i oktober.
Här är några av de grönsaker som är i säsong nu i oktober. (Foto: Aflo Images från アフロ och Olga Kriger)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 08 okt. 2025Publicerad: 11 okt. 2025

När frukt och grönsaker får mogna naturligt blir de godare, näringsrikare och bättre för miljön, här är tio grönsaker som är mogna att äta nu.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Passa på att äta grönsaker som mognar nu i oktober, här är tio av dem, det skriver Land.

Jordärtskockor

ANNONS

Jordärtskocka är bra för vår maghälsa för den innehåller mycket inulin, det är en kolhydrat som inte inte bryts ned av våra matsmältningsenzymer utan fortsätter till tjocktarmen där det fungerar som probiotika. Den innehåller även kalium, järn och fibrer.

Jordärtskockan är god att ha i soppa, som mos eller ungsbakad men även att äta rå, exempelvis riven eller tunt skivad i sallader, det skriver Ica.

ANNONS

Morötter

Morötter sägs kunna motverka förkylning och hålla dig ung tack vare antioxidanten karoten som skyddar huden mot stark sol, de innehåller även kalium och fibrer samt blodsockersänkande pektin och betakaroten som omvandlas till vitamin A, det skriver Kurera.

Morötter är ett goda och hälsosamma grönsaker som du kan ha som snacks, du kan äta dem både råa och tillagade.

Kål

Kål finns i massa varianter, blomkål, brysselkål, grönkål, rödkål, salladskål, savojkål, spetskål, vitkål och broccoli är alla i säsong nu under hösten och är både billiga och bra för hälsan.

ANNONS

Alla kålsorter innehåller mycket kalcium, järn, vitamin C, fibrer och betakaroten. Kål kan ätas både rå och tillagad

Lök

Även lök finns i många varianter, som gul lök, rödlök, purjolök, vitlök och färsklök. Det är väldigt nyttigt med lök då den innehåller proteiner, krom, vitamin C, flavonoider och fibrer.

Dessutom är lök inte bara en grönsak utan en viktig smaksättare när vi lagar mat.

Potatis

Potatis är basen i många svenska måltider, den är väldigt god, billig och mättande. Den är också väldigt mångsidig, du kan du koka, mosa, baka, gratinera, steka och fritera den.

Potatis innehåller protein, kolhydrater, fibrer, vitaminer och mineraler, halten av de blodtryckssänkande mineralerna kalium och magnesium är högre i potatis än i pasta och ris, det skriver Råd & Rön.

Pumpor

Botaniskt sett är pumpor egentligen frukter och inte grönsaker, och de har börjat bli vanligare här i Sverige. Du kan äta både innanmätet och förna. Pumpafrön ger tillskott av växtbaserat omega 3-fett.

ANNONS

Pumpan är också rik på antioxidanter som hjälper till att skydda våra celler och hålla oss friska. Den innehåller även kalium och karotenoider, som i kroppen kan omvandlas till vitamin A, det skriver Ica.

Pumpa kan du tillaga på flera sätt, du kan exempelvis rosta den i ugnen eller göra pumpasoppa.

Rödbetor

Rödbetor innehåller mycket nitrat som ökar syretillförseln till musklerna och ger ökad uthållighet, därför dricker många idrottare rödbetsjuice när de vill prestera på topp.

I kroppen omvandlas nitrat till kväveoxid och enligt studier vidgar kväveoxidmolekylen blodkärl och får dem att slappna av, vilket gör att blodet blir mer syrerikt, det skriver Må Bra.

Det sägs även att rödbetor ger bättre cirkulation, lägre blodtryck samt förbättrar ämnesomsättningen och muskelfunktionen.

Rödbetor är också väldigt goda, du kan till exempel gratinera dem i ugnen med chevré eller göra en mustig rödbetssoppa.

rödbetor
Rödbetor är både goda och nyttiga och i säsong nu i oktober. (Foto: foodandwinephotography/Getty Images Signature och JackF/Getty Images)

Billigare grönsaker

ANNONS

Förutom att grönsaker som får mogna naturligt smakar mer, innehåller mer näring och är bättre för miljön eftersom kräver mindre energi, är de också ofta billigare att köpa.

Om du inte hittar grönsaker som är billigare, trots att de är i säsong, kan du tänka på att bara det faktum att du äter mer grönt innebär att du gör en insats för miljön, det skriver Naturskyddsföreningen.

Forskare: Planetär hälsokost räddar både oss och planeten

En kost som sätter planeten i första rummet kan räcka till alla på jorden år 2050 och samtidigt förbättra både miljön och vår hälsa.

Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS
Laddhybrid-kampanj hos Volkswagen
volkswagen logo

Elektrifiera vardagen med upp till 12 mils färd helt på el. Välj en SWE Edition fullpackad med utrustning till ett förmånligt pris och lågt förmånsvärde.  

Se alla kampanjmodeller här!
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

EU
Spela klippet
E55 Studio

Nu blir lönerna offentliga – EU tvingar företag till öppenhet

11 okt. 2025
Embracer
Spela klippet
E55 Studio

Hur mycket är Embracer-aktien värd – egentligen?

10 okt. 2025
ANNONS