För första gången på årtionden krymper mängden centralbanks-pengar. Men det gör inget, menar experten.


Mest läst i kategorin
Det är inte ett problem att Riksbanken och de andra centralbankerna slutar trycka pengar.
Snarare är det ett tecken på att ekonomin mår förhållandevis bra just nu, menar experten.
Från en hög nivå
Under pandemin växte världens fyra största centralbankers pengamänd med 70 procent till 10 700 miljarder dollar, vilket motsvarade 12 procent av global BNP.
Mängden pengar växte mycket snabbare än ekonomin, och även snabbare än börserna.
Från och med 2022 har man slutat trycka nya pengar, så att säga, och centralbankernas penningmängd har istället krympt med 25 procent. Räntorna har stigit, men börserna har ändå stigit med 35 procent.
Senaste nytt
Robert Bergqvist: Var inte orolig, dina pengar klarar sig
Robert Bergqvist är seniorekonom på SEB, och skriver i en krönika att det inte är ett problem att Riksbanken och de andra centralbankerna slutar trycka pengar.
”Centralbankernas politik spelar en viktig roll för aktiemarknaden. Förklaringen ligger i att Erik Thedéen och hans kollegor har 100 procent ensamrätt på att bestämma dels priset på pengar via styrräntan, dels hur mycket centralbankspengar som ska finnas i det finansiella systemet”, skriver Bergqvist i en krönika på ekonomisajten Placera.
Pengar på börsen klarar sig
Och det ska man inte se som ett tecken på att börsen kommer falla.
”Tvärtom. Det är en signal om att vi återgår till ett mer normalt monetärt tillstånd. Det som långsiktigt styr börsens riktning är i stället ekonomisk tillväxt, produktivitetsutveckling och innovation, demografi och strukturella kapitalflöden – och självklart räntan”, skriver Bergqvist
Läs mer om ekonomi:
Se upp! Nu kostar Facebook pengar i Sverige
Spara 6 800 kronor på ditt bolån – med expertens superenkla knep
Svensk pension har aldrig varit så låg som nu: ”Sjunkande skepp”
Pensionsmyndigheten om PPM-fadäsen: ”Lätt att vara efterklok”
Expertens tre tips för att ta ut pensionen tidigt i livet

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.