E55

Begagnad bil: Experttipsen du inte vill missa

Köp en begagnad bil smart och spara pengar. (Foto: Getty Images)
Köp en begagnad bil smart och spara pengar. (Foto: Getty Images)
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 31 mars 2025Publicerad: 01 apr. 2025

Att investera i en begagnad bil kan vara en smart ekonomisk strategi, särskilt i tider av höga räntor och stigande priser på nya fordon.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Men vägen till ett lyckat köp kantas av potentiella fallgropar. För att navigera denna terräng krävs noggrannhet, kunskap och en portion sunt förnuft. Denna guide är avsedd att ge dig de verktyg och den information du behöver för att göra ett informerat val och undvika kostsamma misstag.

Första steget: Definiera dina behov och din budget

ANNONS

Innan du ens börjar bläddra igenom bilannonser är det avgörande att du tydligt definierar dina behov. Fråga dig själv: Vilken typ av bil passar min livsstil? Behöver jag en rymlig familjebil, en bränslesnål pendlarbil eller kanske en fyrhjulsdriven suv för äventyr i naturen? Tänk även på bilens årliga körsträcka, bränsleförbrukning och eventuella specifika önskemål.

När du har en klar bild av dina behov är det dags att fastställa din budget. Var realistisk och ta hänsyn till inte bara bilens inköpspris utan även försäkring, skatt, service och eventuella reparationer. Glöm inte heller att avsätta en buffert för oförutsedda utgifter.

Experten tipsar: Elbilspriser kan rasa under 2025

Konsumenter kan gynnas av prissänkningar nästa år när biltillverkare försöker nå klimatmålen. Experten tipsar om att hålla i pengarna.

ANNONS

Utforska marknaden för begagnade bilar

Med en klar bild av dina behov och din budget kan du nu börja utforska marknaden. Använd dig av bilannonser på nätet, besök bilhandlare och prata med vänner och bekanta. Jämför priser, modeller och utrustningsnivåer. Var uppmärksam på bilens skick, miltal och servicehistorik.

Ett tips är att använda dig av olika verktyg online för att få en uppfattning om marknadsvärdet på den bilmodell du är intresserad av. Detta kan ge dig en bättre förhandlingsposition.

Glöm inte att provköra den begagnade bilen

ANNONS

En provkörning är ett absolut måste innan du fattar ett köpbeslut. Under provkörningen bör du vara uppmärksam på bilens köregenskaper, ljud från motor och växellåda, samt eventuella vibrationer eller missljud. Testa alla funktioner, inklusive bromsar, styrning, fjädring och elektronik.

Efter provkörningen är det dags för en noggrann inspektion. Om du inte känner dig tillräckligt kunnig kan det vara en god idé att ta med en kunnig vän eller anlita en oberoende besiktningsman. Inspektera bilens kaross efter rost, bucklor och repor. Kontrollera däck, fälgar, strålkastare och bakljus. Leta efter läckage under bilen och under huven.

Inuti bilen bör du kontrollera säten, bälten, instrumentpanel och alla elfunktioner. Glöm inte att kontrollera serviceboken och besiktningsprotokoll för att säkerställa att bilen har servats regelbundet och att den är godkänd vid besiktning.

Köpa från bilhandlare eller privatperson?

Att köpa från en bilhandlare ger dig ofta mer trygghet och garantier, särskilt om handlaren är ansluten till Motorbranschens riksförbund (MRF). Du har konsumentköplagens skydd och kan känna dig tryggare i din affär. Vid privatköp är priset ofta lägre, men risken är också högre. Du har ingen garanti och måste vara extra noggrann med inspektion och dokumentation.

Oavsett var du köper bilen, se till att få ett skriftligt avtal som tydligt beskriver bilens skick, pris och eventuella garantier.

Lista: Vilken hybridbil är bäst?

Hybridbilar vinner mark i Sverige som ett utmärkt alternativ till både elbilar och traditionella bensinbilar.

För elbilsköparen: Batteriets skick är avgörande

Om du funderar på att köpa en begagnad elbil är batteriets skick den viktigaste faktorn att ta hänsyn till. Fråga säljaren om batteriets laddningshistorik, räckvidd och eventuella garantier. Kontrollera även att alla laddkablar medföljer och att laddporten är i gott skick.

ANNONS

Förhandling och avtal

Var inte rädd för att förhandla om priset. I begagnatbilaffärer finns det ofta en prutmån. Innan du skriver under avtalet, se till att du har läst igenom det noggrant och att du förstår alla villkor. Om du känner dig osäker, ta med avtalet till en jurist för granskning.

Slutliga råd för ett tryggt bilköp

  • Var tålmodig och stressa inte fram ett beslut.
  • Gör din research och jämför olika alternativ.
  • Provkör bilen noggrant och inspektera den noggrant.
  • Var noga med pappersarbetet och få ett skriftligt avtal.
  • Om du är osäker, ta hjälp av en kunnig vän eller expert.
  • Kom ihåg att köpet av en begagnad bil är en stor investering, och med lite extra omtanke så kan man tjäna mycket pengar på ett bra köp.

Genom att följa dessa råd kan du öka dina chanser att göra ett tryggt och ekonomiskt bilköp. Lycka till!

Så får du bilen att hålla längre: Komplett vårguide

Den milda vintern kan lura oss att tro att bilen klarat sig oskadd, men sanningen är att smuts och salt har satt sina spår.

Läs också:

Parkeringskaos: Orimliga böter på egen tomt. Dagens PS

Taxen Valerie har överlevt 16 månader i vildmarken. News 55

ANNONS

Klarna satsar allt på USA – vill bli nästa Google. Realtid

Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Digital strateg, skribent och sociala medier-expert med passion för teknik och fordon. “Jag har testkört hundratals bilar, innehar racinglicens och har ett helt rum dedikerat till prylar och teknik”, säger Åsa.

Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Digital strateg, skribent och sociala medier-expert med passion för teknik och fordon. “Jag har testkört hundratals bilar, innehar racinglicens och har ett helt rum dedikerat till prylar och teknik”, säger Åsa.

ANNONS
Skapa ett arv du med

Inga pengar på banken? Skulder? Livförsäkringen ser till att din familj också får ett arv

Läs mer
ANNONS