Tuffare marknad hotar planerna på nya premiumlägenheter i centrala Stockholm.


Mest läst i kategorin
Karlbergsvägen 77 Fastighets AB har hamnat i en rejäl rävsax på Stockholms kyliga bostadsmarknad. För ett år sedan köpte bolaget en kontorsfastighet på Karlbergsvägen för 465 miljoner kronor med målet att riva fastigheten och bygga 90 nya bostadsrättslägenheter i premiumsegmentet.
I samband med presentationen av bolagets bokslutsrapport meddelar nu vd Jens Rastad att förutsättningarna förändrats radikalt.
”Den prisuppgång som pågått under ett antal år har avstannat. Antalet bostadsrättstransaktioner har sjunkit och det är i dagsläget svårt att säga vilka insatspriser som nu gäller”, skriver han i rapporten.
Han flaggar för att bolaget nu tittar på alternativ till bostadsprojektet:
”Vi har inlett 2018 med fokus på projektets kostnader samt utvärderingar av olika alternativ och användningsområden för fastigheten i syfte att uppnå en acceptabel avkastning på projektet.”
LÄS MER: Lägenheter sänks med ett par miljoner
Förutom marknadsproblemen har Karlbergsvägen 77 också ett annat stort problem. Trots att detaljplanen för projektet godkändes i slutet på förra året går det inte att säga när en nybyggnation kan inledas, detta sedan flera överklaganden kommit in från grannar. Klagomålen rör främst sämre ljusförhållanden. Frågan ska nu avgöras i Mark- och miljödomstolen vilket kan ta lång tid.
Finansiellt är Karlbergsvägen 77 beroende av att de höga priserna på lyxigare nybyggnationer i Stockholms innerstad inte viker. Bara köpet av fastigheten har kostat över 5 miljoner kronor per lägenhet och detta innan rivning och nybyggnation ens har inletts.
För att kunna genomföra projektet måste dessutom ny finansiering säkras. Enligt tidigare besked ska detta ske i form av ett byggnadskreditiv på 360 miljoner kronor.
LÄS MER: Polisrazzia på lyxbygge
Bolaget har redan tagit lån på 237 miljoner kronor och har också gett ut preferensaktier på nästan lika mycket. Aktien har den senaste tiden handlats på First North på nivåer under 75 kronor vilket är en tydlig indikation på det tuffa läget.
Preferensaktien har rätt till en återbetalning på 100 kronor samt ränta och vinstdelning vid projektets slutförande, något som marknaden alltså inte verkar tror på.
Det är sedan tidigare känt att Swedbank är huvudsaklig långivare till projektet och har en pant i fastigheten.