Den falska kapitalförvaltaren CMC Gao Hua har fått flera svenskar att investera i värdelösa aktier i Kina. Nu ser pengarna ut att vara spårlöst borta. En av de drabbade är Erik, 70 år, som på bara några månader skickade in 750 000 kronor i ett svart hål. – Jag borde förstås ha sagt stopp.


Mest läst i kategorin

E55 träffar Erik på ett kafé i början på november. Han bor i Stockholmsområdet och är aktiv pensionär med eget bolag och olika förtroendeuppdrag efter en lång karriär som egen företagare.
Han är ingen nybörjare när det gäller aktier och brukar läsa näringslivssidorna i tidningen. I mars i år fick han ett telefonsamtal som skulle bli början på den katastrofala investeringen. Det var en kvinna som ringde, hon berättade om stora kommande nyheter i ett bolag och hon nämnde att hon arbetade med en stor internationell affärstidning.
Samtalet innehöll ingen säljdel, kvinnan ville bara veta om Erik ville ha mer information. Han sa ja och någon vecka senare kom ett nytt samtal. Denna gång var det en Andrew från CMC Gao Hua som ringde. Andrew kom att bli Eriks huvudsakliga kontakt i den långa rad av telefonsamtal som följde.
– Han var lugn och hade alltid gott om tid. Han kunde prata om väder och vind. Han sa att han ibland brukade besöka kunder i Europa. Han frågade vad jag skulle göra med pengarna jag skulle tjäna, berättar Erik.
CMC Gao Hua beskrevs som ett bolag med kontor i Seoul i Sydkorea samt Toronto i Kanada och de erbjöd lukrativa investeringar på den asiatiska marknaden.
LÄS MER: Så byggde bluffbolaget upp sin fasad
Erik förklarar att han av någon anledning kände att han kunde ta en chansning. Han skickade över 5000 euro, närmare 50 000 kronor, till ett konto i Hongkong. Via e-post fick han en bekräftelse på att pengarna investerats i bolaget Geely Automobile Holdings Ltd vars aktie handlas på Hongkongbörsen.
Efter bara några veckor kom beskedet från CMC Gao Hua att aktierna sålts med god vinst, en uppgång på 50 procent. Erik fick ett kontoutdrag som visade vinsten. Men mäklaren hade satsat alla pengarna i ett nytt bolag – Exploration (Hong Kong) Holdings.
Nu fanns det en unik möjlighet att göra riktigt mycket pengar förklarade Andrew. Erik erbjöds att investera mer i bolaget. Han gjorde research på nätet, kollade Finansinspektionens varningslista men hittade inget som verkade skumt.
I början på maj skickade han över ytterligare 7 000 euro, denna gång till ett annat bankkonto i Hongkong. Eriks pengar var del av en pott på totalt 50 000 euro som skulle investeras, även andra kunder skulle lägga in pengar. Andrew fortsatte att bearbeta Erik. Det var trevliga samtal i god ton.
– Men efter ett tag kom det alltid en hake, han ville ha mer pengar. Och de visste att jag hade pengar.
Enligt Andrew fanns ett färdigt upplägg som skulle ge mer än tre gånger pengarna. Allt som behövdes var att han kunde fylla kvoten på 50 000 euro. Erik erbjöds att investera mer, om han inte gick in med mer pengar skulle hela investeringen riskeras.
– Jag sa rent ut att jag trodde att det var något lurt. Han svarade att han förstod det men intygade att det inte var fallet. Han sa ”du kommer att få pengarna”. Allt skulle ske på någon månad, bara allt gick i lås, berättar Erik.
Erik fortsatte att föra över pengar i flera omgångar. När han till slut drog i handbromsen hade han betalat in 75 800 euro, nästan 750 000 kronor.
– Jag skickade mer pengar i ett försök att rädda investeringen men när Andrew började kräva betalt för en extra försäkring beslöt jag att det fick vara nog.
Erik tog hjälp av personer i sitt nätverk som hjälpte honom att gå igenom vad som hade hänt. Den bittra insikten var att Erik hade blivit lurad på alla pengarna. Bolaget han påstås ha investerat i har ingen börsnoterade aktie.
I augusti skrev de ett skarpt formulerat mejl till Andrew på CMC Gao Hua med krav på att pengarna skulle återbetalas, i annat fall skulle Erik kontakta ansvariga myndigheter.
Men Andrew svarade bara iskallt att några felaktigheter inte hade begåtts:
”Den enda regel som möjligen kan ha brutits gäller cold calling. Men vi ser till att detta inte sker genom att använda marknadsföringsfirmor som kontaktar potentiella klienter innan vi ringer upp dem. Att du påstår att det här handlar om lurendrejeri, när du själv inte är en kvalificerad mäklare, är skrattretande”, skriver Andrew bland annat i mejlet.
Han hotade också med juridiska åtgärder om några myndigheter kontaktades. Frågan om att återbetala pengarna berörde han inte alls.
Erik har gjort ett nytt försök att kontakta CMC Gao Hua under hösten men utan resultat. Även E55 har sökt företrädare för CMC Gao Hua men utan framgång.
Några fler samtal från Andrew har det inte blivit. Erik har vänt sig till sin svenska bank och försäkringsbolag utan att kunna få någon hjälp. Han har även kontaktat Allmänna reklamationsnämnden men fullföljde aldrig sin anmälan dit. Han har dragit sig för att kontakta polisen, men funderar på att ändå lämna in en anmälan. Men han tvivlar på att det har någon effekt.
– Vad kan de egentligen göra?
Läs den andra delen av E55:s granskning: Svensk miljardär användes i bluffkampanjen
Vet du mer? Hör av dig till redaktionen på [email protected].