"Lägg delbetänkandet på hyllan och ta ett samlat grepp om kontanterna Riksbanken", den uppmaningen kommer från Bankomat som äger in- och uttagsautomater.


Mest läst i kategorin

Nu går remisstiden ut för det lagförslag som Riksbankskommittén har lagt och som innebär att de sex stora bankerna ska få ansvara för kontanthanteringen. Bankomat rasar mot det förslaget eftersom bolaget anser att något så viktigt som kontanter i ett samhälle bör hanteras av staten och inte privata banker.
– I dag finns ingen statlig aktör som tar nationellt ansvar för kontanthanteringen, men tyvärr adresserar Riksbankskommittén inte detta problem. Ett lagkrav på banker kan tvärtom leda till att staten i ännu större utsträckning abdikerar från sitt övergripande ansvar, säger Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat.
LÄS ÄVEN: Kontanterna kan bli Sveriges Trumpfråga
LÄS ÄVEN: Läsarbrev: Kräv faktura om restaurangen vägrar kontanter
LÄS ÄVEN: Riksdagskandidater vill ha kontanter
Men det finns fler problem med de liggande förslaget än så, anser Bankomat.
– Eftersom lagförslaget bara riktar in sig på uttag och deponering så löser det heller inte samhällsbehovet av att kontanter ska kunna användas vid kris och av personer i digitalt utanförskap. Vad som framför allt saknas är åtgärder för att handeln ska vilja ta emot kontanter, säger Johan Nilsson.
Vill skrota förslaget
Riksbankskommittén ska lämna sitt slutbetänkande i november nästa år, men redan nu vill Bankomat att förslaget skrotas.
– Vi vill att delbetänkandet nu läggs på hyllan och att slutbetänkandet i stället tar ett helhetsgrepp om kontantinfrastrukturen. Riksbanken bör få ett förtydligat ansvar för kontanthanteringen, där det ingår att ansvara för depåerna runtom i landet och att subventionera kontantinfrastrukturen, säger Johan Nilsson.