Konsumentrådgivare ger fem viktiga tips att tänka på inför Black Friday och julhandeln.


Rikard Jansson
Uppdaterad: 23 nov. 2020Publicerad: 23 nov. 2020
ANNONS
Mest läst i kategorin
ANNONS
Skapa ett arv du med
Det allra första man bör göra är att kolla upp om man känner igen företaget man tänker handla ifrån, säger Elin Lindeberg som är konsumentrådgivare i Göteborgs Stad.
– Googla, läs recensioner för att se vad andra konsumenter tycker om företaget. Gå in på företagets hemsida för att se vilket land det är registrerat i, för det kan påverka vilka rättigheter du har, säger Elin Lindeberg till tidningen Vårt Göteborg.
ANNONS
Se också videon: Handla tryggt på Internet (källa: Göteborgs stad)
- Finns det kundtjänst? Går det kontakta företaget via telefon och mail. Vad är det för postadress och telefonnummer? Hur lång tid står det att det ska ta innan du får varan? Tillkommer frakt och tullavgifter eller andra kostnader?
- Se upp för dolda abonnemang och undvik avbetalning. Se till så att totalpriset framgår innan du genomför köpet. Läs villkoren så att det inte finns någon dold abonnemangsfälla. Ett tips är att betala mot faktura eftersom man då inte behöver betala förrän man har fått varorna, men kolla noga om det tillkommer faktura-avgifter. Dubbelkolla vilka kostnader som tillkommer om du väljer avbetalning
- Ångra köpet skriftligt. Det är också viktigt att kontrollera returfrakten och läsa på om det finns undantag från ångerrätten. ”Inom EU har vi 14 dagars ångerrätt när du handlar på distans, räknat från den dagen du får varan. Om du ångrar dig är bra att ångra dig skriftligt, för då har du ett bevis på att du ångrat dig inom 14 dagar, det är därför det är så bra att kolla om företaget har en mejladress”, säger Elin Lindeberg.
- Rätt att reklamera. Om det är fel på varan har man tre år på sig att reklamera inom Sverige och minst två år inom övriga EU. Betala inte för någon returfrakt om det är en reklamation.
- Om köp utanför EU ”Det finns företag som kan framstå som att de är svenska eftersom de har svensk text på hemsidan. Utgångspunkten är att om de vänder sig till den svenska marknaden så är det svensk lagstiftning som gäller. Men om företaget är registrerat i exempelvis Kina så kan det vara svårt att få dem att agera efter svensk lag och det gör att det kan bli svårt att ångra ett köp eller reklamera en vara”, säger Elin Lindeberg till tidningen Vårt Göteborg.
ANNONS
Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:

Rikard Jansson
Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+
ANNONS
Skapa ett arv du med

Inga pengar på banken? Skulder? Livförsäkringen ser till att din familj också får ett arv
Läs mer
ANNONS
ANNONS
Senaste nytt
ANNONS