Använd kreditkortet när du handlar på nätet från Kina. Det ger dig samma skydd som om du hade köpt varan i Sverige.


Mest läst i kategorin
Det hör inte till vanligheterna att Konsumentverket uppmanar folk att handla på kredit. Men just när det gäller e-handel från Kina och andra utomeuropeiska länder är det precis vad konsumentvägledarna råder kunder till.
– Ja, vi rekommenderar i de här fallen att man betalar med kreditkort, eftersom man kan kan rikta samma krav mot kreditgivaren som mot säljaren, säger Gustav Sandgren, vägledare på Hallå konsument som Konsumentverket driver.
Om det skulle vara fel på varan, eller om den inte skulle hålla måttet av andra skäl kan kunden vända sig till kreditgivaren, till exempel Visa och Mastercard.
– Men kontakten går via ens egen bank, det är dit man ska vända sig.
Fast att den som köper på krita åtnjuter det extra konsumentskyddet är inte särskilt välkänt, konstaterar Gustav Sandgren.
– Det finns regler om detta i konsumentkreditlagen. Det är samma i hela EU, men få vet om det.
Reglerna innebär att kreditgivaren och säljaren har samma skyldigheter gentemot konsumenten, exempelvis när det gäller reklamationer, kostnader för reparationer eller återbetalningar.
Det kan ofta kan vara svårt att få tag på exempelvis kinesiska företag, och dessutom kan de hävda att helt andra konsumentregler gälla i Kina. Därför är det fördelaktigt för en kund att kunna hävda samma rättigheter gentemot en kreditgivare, som om köpet gjorts från Sverige.
Men reglerna gäller bara för den som handlat med kreditkort. Om man har använt ett kontokort, där pengarna dras direkt från kontot, får man klara sig på egen hand.
Det finns några andra saker som Gustav Sandgren också tycker att man ska tänka på då man handlar över nätet.
– Det är viktigt att ta reda på var det företag man köper av är lokaliserat. En webb-adress som slutar på .se är ingen garanti för att företaget är svenskt. Vi tar emot samtal från folk varje dag som trott att de handlat av ett svenskt företag, fast det varit utländskt.
Gustav Sandgren avråder också från att handla med företag som inte har säkra webbsidor.
– Det syns ett litet hänglås uppe i webbläsarfältet. Det innebär en trygghetsmärkning för uppgifterna man ger. Jag tycker att man ska tänka efter extra innan man handlar med ett företag utan hänglås. I samma stund som man har givit sina kortuppgifter till någon kan det dras hur mycket pengar som helst.
LÄS ÄVEN: Konflikt kring näthandeln från Kina
Han vill också påminna om de säkerhetsregler som finns för europeiska varor, som kan se helt annorlunda ut eller saknas för varor som säljs från andra länder.
– Man kan inte vänta sig att en t-shirt lever upp till kraven på kemikalier, eller att elektronik ska var lika brandsäker som här, säger Gustav Sandgren.
LÄS ÄVEN: Glädjande överraskning för pensionärer
LÄS ÄVEN: Nytt Rut-förslag drabbar pensionärer
LÄS ÄVEN: Konflikt kring näthandeln från Kina
LÄS ÄVEN: Dolda arvoden till SBAB-höjdare