Krångligt att försöka få ut ersättning för det försenade flyget? Nu har Konsumentverket gjort en "flygkalkylator" för att hjälpa till att få ut pengarna.


Mest läst i kategorin

Konsumentverkets internationella enhet Konsument Europa har skapat en ny webbtjänst för alla flygpassagerare som råkar ut för försenade eller inställda flyg. En särskild webbsida lotsar fram konsumenter med flygproblem genom regeldjungeln och hjälper till att få ut ersättningen.
– Vi har utvecklat detta verktyg för att vi ser att klagomålen på flygresor och flygförseningar är det som ökat mest, och det konsumenter efterfrågar mest på vår hemsida är information om hur man gör vid förseningar, säger Jolanda Girzl, chef för Konsument Europa på Konsumentverket.
Det finns olika privata företag som har specialiserat sig på att hjälpa konsumenter att få ut ersättning vid exempelvis förseningar och inställda flyg, berättar hon. Kruxet är bara ett de kostar pengar.
– Det måste man tänka på när man anlitar dem. De tar mellan 25 och 30 procent av ersättningen om man får rätt mot bolaget. Vi vill hjälpa konsumenterna att stå på egna ben, kunna sina rättigheter så att de enkelt ska kunna klaga själva och behålla hela beloppet som de eventuellt får av flygbolaget.
Hon ser framväxten av de här företagstjänsterna som ett tecken på att något i själva systemet med kompensation för flygförseningar inte fungerar som det ska.
– Om det hade fungerat så hade det inte funnits behov av dem. Men eftersom de finns så ser vi det som en spegelbild av hur hanteringen av dessa ersättningsanspråk är just nu.
Därför har ett webbverktyg tagits fram av Konsumentverket som är helt gratis för konsumenter att använda. Där får man själv fylla i uppgifter som sedan matchas mot olika regelverk.
Efter att ha matat in exempelvis varifrån man rest, hur lång förseningen är och vilket flygbolag man åkt med får man information om vad man har rätt till, och också en adress eller ett kontaktformulär dit man ska skicka sina krav.
– Vi ser det här som en utbildningsinsats. Vi vill hjälpa konsumenterna att stå på sig, och att det ska vara enkelt att klaga. Det här är hjälp till självhjälp, säger Jolanda Girzl.