E55

Restskatten för pensionärer kan vara borta 2020

e55
e55
Uppdaterad: 25 apr. 2018Publicerad: 25 apr. 2018

Skatteverket har en lösning i sikte på restskatteproblemen som så många pensionärer drabbas av. Men detaljerna är inte klara, och först 2020 kan den finnas på plats.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Skatteverket är väl medvetet om de stora problem som så många pensionärer får med restskatt. Orsaken är att pengar kommer från flera utbetalare, som var och en drar skatt efter skattetabellen. De vet bara om vad mottagaren får från dem – hur mycket pengar som kommer från övriga utbetalare har de ingen aning om, och de drar därför bara skatt utifrån den utbetalning de själva gör.

Alla gör rätt på sitt håll – ändå blir det fel i slutändan. Den avdragna skatten räcker inte till. Resultatet är restskatt som år efter år drabbar tusentals pensionärer.

LÄS MER: Skattesmäll väntar pensionärer som inte ser upp

Det blir riktigt kämpigt att både klara av att betala en restskatt, och dessutom att undvika den inför nästa år, förklarar Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

– Det här har pågått i jättemånga år, och är ett stort problem. Var och en drar som om de vore den ende utbetalaren, och då blir skattetabellerna missvisande. Först till 2020 kommer vi kunna ha en lösning, säger han.

Kontrolluppgifter varje månad

Från nästa år, det vill säga inkomståret 2019, måste alla som betalar ut pengar lämna kontrolluppgifter till Skatteverket varje månad i stället för en gång om året, som det är nu. Det innebär att Skatteverket kan hjälpa folk att göra bättre skatteberäkningar under året, så att det inte blir någon restskatt. Det skulle innebära att restskatteproblemen kan vara bort från 2020, förklarar Johan Schauman.

– Då går det att göra en bättre kalkyl, säger han.

Men exakt hur det ska gå till att hjälpa restskattande pensionärer vet inte Skatteverket. Det finns flera olika alternativ, berättar Johan Shauman, och flera av lösningarna kräver att folk är datoriserade, och kanske också har en digital brevlåda för myndighetspost.

ANNONS

Pensionärerna ska få vara med och bestämma

– Vi vill föra en diskussion om hur den här målgruppen som pensionärerna utgör vill ha det, och vi vill därför utforma lösningarna tillsammans med exempelvis pensionärsorganisationerna. I och med att vi får in kontrolluppgifterna varje månad har vi den information som krävs, men frågan är hur pensionärer vill bli nådda.

Skatteverket vill dock inte ha en ordning som bygger på papperspost fram och tillbaka, förklarar han. Däremot kan Skatteverkets kontor hjälpa till att ordna med jämkning, precis som nu.

Anna Eriksson, pressansvarig på SPF Seniorerna, tycker att det är bra att de ska få vara med och prata om hur lösningen ska utformas.

– Det är särskilt bra att de tänker på att alla äldre inte är digitala, och att man kan få hjälp på kontoren.

PRO:s sakkunnige i pensionsfrågor, Anders Thore, tycker också att det är vettigt att problemet äntligen kan få en lösning genom att rätt skatt dras direkt.

– Vi vill givetvis medverka till att det blir verklighet.

Krångligt skattesystem för pensionärer

Men PRO tycker att det är för krångligt att hålla koll på sin skatt som pensionär.

ANNONS

– Det har blivit för svårt för många att själv räkna ut sin skatt och det behövs därför förenklingar av inkomstskattesystemet eftersom jobbskatteavdrag, förhöjt grundavdrag med mera har gjort att skatten är olika inte bara beroende på vem som betalar ut pengarna utan också hur gammal du är, säger Anders Thoré.

LÄS ÄVEN:



Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS