Ansökan är ifylld. Nu ska den bara läggas på lådan. Renate König, 85, hoppas få bostadstillägg till sin pension efter att ha läst E55:s artikel. Hon hoppas att fler får del av de miljarder som staten nu sparar på att folk inte känner till bostadstillägget.


Mest läst i kategorin

’- Jag visste inte hur reglerna fungerade, säger Renate König, 85 år från Kumla.
Hon bor i en seniorlägenhet, och har höga utgifter för bland annat hemtjänst eftersom hon är rörelsehindrad. Ett tillskott till pensionen skulle vara välkommet.
– Det blir inte så mycket över, jag har så många andra utgifter. Men nu har jag fyllt i en ansökan, det ligger här och ska bara postas.
När hon läste artikeln i E55 om alla de tusentals pensionärer som inte får pengar, trots att de kanske skulle ha rätt till dem, så satte hon sig in i reglerna lite mer noga.
Nu hoppas hon att fler gör på samma sätt.
– Det kan ju bli som en sporre för fler att försöka. Men jag blir nog inte så dyr för staten, jag är ju 85 år, säger hon.
Å andra sidan har staten sparat ganska många kronor på att Renate König och runt 100 000 andra pensionärer inte fått sina pengar hittills.
Det finns flera svårigheter med att uppskatta hur många pensionärer det rör sig om. Men både Pensionsmyndigheten och andra myndigheter har försökt beräkna antalet vid flera tillfällen.
Det har då landat på runt 100 000 personer, berättar Linda Nygren, specialist på Pensionsmyndigheten.
– Vi hoppas få veta mer under året, vi har planer på att se över mörkertalet igen i år för att se om det finns något att göra åt de brister som dagens uppskattningar har. Vi saknar flera uppgifter vilket gör beräkningarna osäkra, säger hon.
Pensionsmyndigheten har också i uppdrag att informera om tillägget, så att fler kan få del av det. Under året kommer myndigheten att samarbeta med både pensionärsorganisationer och med kommunerna för att få ut informationen.
Att göra direkta utskick till dem som tros vara berörda har däremot inte varit så lyckosamt, berättar hon.
– Vi skickade brev till 10 000 personer hösten 2016. Men resultatet var inte vad vi hade förväntat. Dels var det få som agerade, dels var det få som visade sig ha rätt till bostadstillägg.
Hur mycket pengar staten sparat på att dem som har rätt till bostadstillägg, men inte fått sina pengar, kan hon inte säga.
Fast det går att räkna teoretiskt och mycket schematiskt. Ett genomsnittligt månadsbelopp för tillägget ligger på 2 400 kronor, enligt Pensionsmyndigheten. Om mörkertalet är 100 000 personer skulle det grovt räknat kunna röra sig om upp mot 240 miljoner kronor per månad som staten sparar in, eller nästan 2,9 miljarder per år.
Frågan är vad som händer med alla pengar som inte betalas ut?
– Pengarna som ska gå till bostadstillägget finansieras av skattemedel. Vi gör en prognos på det belopp som ska betalas ut, men vi kan inte ta med kostnader som vi inte vet något om. Därför är vi noga med att skriva att utgifterna påverkas om fler ansöker om bostadstillägg, säger Linda Nygren.
Det innebär att pensionspengarna som särskilt utsatta pensionärer kan ha rätt till just nu gå till allt möjligt övrigt inom statens budget.