Allt fler anmäler fastighetsmäklare. Lockpriser och felaktigheter i budgivningen är de vanligaste skälen.


Mest läst i kategorin

Förra året slog antalet anmälningar mot mäklare till Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, rekord. Totalt anmäldes 529 mäklare i landet, framför allt handlade det om lockpriser och felaktigheter i budgivningen, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.
– Det är framförallt storstadsregionerna som bidrar till att det kommer in anmälningar. De tre största länen står för två tredjedelar av alla anmälningar, säger Anders Astonsson, kommunikatör på FMI, till Siren.
I Stockholm anmäldes flest mäklare. Totalt 235 av de 529 inkomna anmälningarna från privatpersoner till FMI gällde mäklare i Stockholm.
Anmälningarna till FMI har stadigt ökat de senaste åren, men ökningen 2017 var större än tidigare år. Något som Anders Astonsson tror har att göra med utbudet.
– Det tror vi hänger ihop med den bostadsmarknad som har varit med få objekt till salu och skenande priser. Det skvallrar väl lite om att vi har ett antal besvikna spekulanter som inte har fått köpa och då anmäler mäklaren, säger Anders Astonsson till Siren.
FMI är den statliga myndighet som har tillsynsansvar över fastighetsmäklare i Sverige. Om en fastighetsmäklare anmäls till FMI kan myndigheten välja att utreda anmälan och mäklaren kan sedan ställas inför en disciplinnämnd. Där riskerar mäklaren disciplinära påföljder som erinran, varning eller i allvarliga fall återkallning av sin licens. En mäklare kan då inte längre arbeta som fastighetsmäklare.
2017 fattade FMI:s disciplinnämnd beslut i 137 fall. I 84 straffades mäklaren på något sätt.
LÄS ÄVEN: Snart kan du jämföra tandläkarnas priser
LÄS ÄVEN: Oseriösa telefonförsäljare har fått Konsumentverket att se rött
LÄS ÄVEN: Konflikt kring näthandeln från Kina
LÄS ÄVEN: Dolda arvoden till SBAB-höjdare

Inga pengar på banken? Skulder? Livförsäkringen ser till att din familj också får ett arv