E55

Pensionsmyndighetens kampanj sågas av kritiker

e55
e55
Uppdaterad: 24 feb. 2018Publicerad: 24 feb. 2018

Pensionsmyndigheten handskas alltför rundhänt med sanningen, tycker flera kritiker. Kampanjen "Ursäkta att vi stör" för 16,5 miljoner kronor ger ger en grovt förenklad och till och med osann bild av hur vårt pensionssystem fungerar.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Just nu pågår Pensionsmyndighetens kampanj ”Ursäkta att vi stör” runtom i landet. På tåg, i tunnelbanan, i bussar, i radio och tv runtom i landet trummas budskapet ut att den som jobbar, betalar skatt och har tjänstepension har gjort det viktigaste för sin pension.

Kampanjen kostar 16,5 miljoner skattekronor. Det mesta av pengarna går till att köpa medieutrymme, berättar Sten Eriksson, kommunikationschef på Pensionsmyndigheten.

ANNONS

– Vi har två budskap. De allra flesta gör redan de rätta sakerna för sin pension. Det vill säga jobbar, betalar skatt och har tjänstepension som 9 av 10 har. Vi tar också upp några typfall som är i riskgrupperna för att inte få tillräcklig pension.Vi uppmanar till att logga in och titta hur den egna pensionen ser ut, säger Sten Eriksson.

LÄS MER: Myndighet på pensionsturné

Pensionsmyndigheten tycker att folk översköljs av budskap från banker och försäkringsbolag att köpa sparprodukter, trixa med fonder och nervöst bevaka vad som sker på kapitalmarknaden. Det ger en felaktig uppfattning om vad som bygger en bra pension, enligt Sten Eriksson.

– Vi frågar varje år i undersökningar vad folk tror är viktigast för pensionen – att arbeta så många år som möjligt, att göra val i premiepensionssystemet eller att ha ett privat pensionssparande. Hälften svarar rätt, att arbeta länge. Andra halvan säger att de inte vet eller svarar fel.

      LÄS MER: Oranga kuvertet blir tunnare på information

Men kampanjen sågas av flera kritiker.

Visst, det är bra att jobba, betala skatt och ha tjänstepension. Fast dagens pensionssystem gör att en snittpensionär trots 40 års heltid i arbetslivet inte får mer än runt 13 500 efter skatt i pension ändå, konstaterar Anna Eriksson, pressekreterare på SPF Seniorerna. Skillnaden mot garantipensionen som den som aldrig jobbat får är väldigt liten, tycker hon.

ANNONS

– De försöker tuta i folk att det är kvinnor som jobbar deltid som får låga pensioner. Men dagens pensionssystem gör att väldigt stora grupper med medelinkomster får så här låga pensioner. Här bör politiker fråga sig varför den som jobbat bara får lite, lite mer än den som aldrig jobbat, säger hon.

Trots det kan det vara bra att informera om att vissa–egenföretagare, deltidsarbetare och de som stannar hemma länge med barn–riskerar att få en mager ålderdom, tycker Anna Eriksson.

Sten Eriksson på Pensionsmyndigheten tycker dock att de låga pensionerna är en annan, och helt politisk debatt, som inte har med kampanjens syfte att göra.

– Det finns alltid problem inom ett pensionssystem, hur dåligt ska människor få ha det? Men vår kampanj riktar sig inte främst till dem som förväntar sig garantipensionen eller låga pensioner, säger han.

En annan kritik som finns mot budskapet att människor inte kan göra något själv för att få pengarna att växa. Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, tycker att det är grovt förenklat att påstå att det kommer att ordna sig, bara du gör rätt för dig.

– Det räcker inte att bara jobba. Du måste ta ansvar för din pension själv, för staten gör det inte åt dig.

– Om man placerar sina pengar alltför defensivt i unga år kan skillnaden bli brutal. Den som har haft sina pengar i aktier kan efter 30 år få dubbelt så mycket i pension som andra, säger Joakim Bornold.

Johanna Kull, ny sparekonom på Avanza, håller med Pensionsmyndigheten om att jobba, betala skatt och ha tjänstepension är tre enskilda saker som har stor inverkan. Men det är väl enkelt att bara se till detta, tycker även hon. Den som sparar själv kan faktiskt få det betydligt gladare på sin ålders höst. Särskilt om man börjar tidigt.

– 200 kronor i månaden, på ett ISK-konto med fonder med låg avgift under 0,4 procent, och 40 års sparhorisont ger faktisk en halv miljon kronor. Det illustrerar snöbollseffekten i ett sparande, säger hon.

ANNONS

Men Sten Eriksson på Pensionsmyndigheten håller inte med om att budskapet skulle vara förenklat. Det är viktigt att förklara hur pensionen byggs upp, och det finns grupper som riskerar att hamna i kläm om de inte ser upp. Pensionen kommer av arbete, och är inget som avgörs på kapitalmarknaden, slår han fast.

– Banker och försäkringsbolag lever på att få folk att spara och välja fonder. Då blir det en felaktig bild, säger Sten Eriksson.

 

LÄS ÄVEN:



ANNONS

 

 

 

 

 

Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Skapa ett arv du med

Inga pengar på banken? Skulder? Livförsäkringen ser till att din familj också får ett arv

Läs mer
ANNONS