News55

Pensionsmyndigheten: Så länge bör du vänta med att ta ut pension

Pensionsmyndigheten
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 23 apr. 2024Publicerad: 28 feb. 2024

Snart införs en så kallad riktålder i Sverige, men få har hört talas om begreppet. Det rapporterar Pensionsmyndigheten.

ANNONS
ANNONS

Från år 2026 införs riktålder i Sverige, vilket är en pensionsålder som tar hänsyn till den ökande medellivslängden. Den kommer att styra vid vilken ålder man kan få de olika delarna inom den allmänna pensionen.

– Du rekommenderas vänta med att ta ut din allmänna pension fram till den riktålder som beslutats och som kommer att gälla för din årskull. Det är för att du ska få samma nivå på pensionen som tidigare generationer, säger Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Pensionsmyndighetens nya undersökning visar dock att svenskarna har dålig koll på riktålder. Endast åtta procent känner till begreppet, ganska eller mycket väl. Mer än hälften (58 procent) har aldrig hört det.

Fyra av tio vill bli jobbonärer

Fyra av tio uppger att de planerar att fortsätta arbeta samtidigt som de tar ut pension. Många mår bra av att arbeta och drivs av glädjen det ger, medan andra fortsätter för att de inte har råd att sluta.

En av tre kommer dock att sluta arbeta helt när de börjar ta ut sin pension, enligt undersökningen.

– Alla har inte möjlighet att jobba längre upp i åldrarna. För vissa kan ett alternativ vara att gå ner i arbetstid och samtidigt ta ut pension, om du är överens med din arbetsgivare om att jobba mindre så är det fullt möjligt att ta ut hela eller delar av den allmänna pensionen samtidigt, säger Zettervall.

Läs vad som gäller för din årskull hos Pensionsmyndigheten.

ANNONS

Läs mer på temat jobb och pension:

ANNONS
ANNONS