Det oranga kuvertet ger så många hicka att Pensionsmyndigheten nu rensar i informationen. I stället för att ge en ofullständig pensionsprognos tas informationen helt bort. Den som vill veta vad det blir att leva på får gå in på webben.


Mest läst i kategorin

Vem har inte fått kramp i magen när det oranga kuvertet dimper ned? Så lite, tänker nog de flesta, ända tills det sjunker in att de siffror som står där inte är allt. Tjänstepensionen finns inte med, bara den statliga pensionen.
– 20 till 30 procent av alla trodde att detta var allt de fick. Men nio av tio har också tjänstepension från sina arbetsgivare, säger Sten Eriksson, kommunikationschef på Pensionsmyndigheten.
Ångestfyllt har det varit för många i åratal. Men nu ska Pensionsmyndigheten sluta upp med att skicka ut sina besked med ofullständig information. Därför tas deras prognos för statlig pension bort. I stället hänvisas till en ny tjänst hos myndigheten, där en grov pensionsprognos med tjänstepensionen inräknad finns med.
Den som vill veta hur stor pensionen blir kan logga in med e-legitimation eller bank-id hos Pensionsmyndigheten, eller på webbtjänsten minpension.se. Minpension.se är ett samarbete mellan staten och tjänstepensionsbolagen.
– De som inte kan logga in kan ringa i stället. Då får man först ringa till oss för att beställa en kod som skickas hem, och sedan ringa igen när den kommit för att få prognosen.
Kanske kan man undra varför inte Pensionsmyndigheten skickar ut all denna fullständiga information på en gång i det oranga kuvertet, när den ändå finns hos myndigheten.
Men det går inte, förklarar Sten Eriksson. De privata pensionsbolagen som sitter på tjänstepensionerna vägrar. De vill inte släppa uppgifterna om tjänstepensionen så att de kan skickas med i det statliga kuvertet.
– Det är många som har undrat genom åren varför det är så. Vi har gjort försök, men arbetsmarknadens parter har inte gått med på det. Vi på Pensionsmyndigheten ”äger” ju inte all pension, och parterna är måna om att inte blanda ihop den statliga och privata.
Att lämna ifrån sig informationen till webbsidan minpension.se går däremot bättre, liksom att nu visa den på Pensionsmyndighetens hemsida. Sten Eriksson hoppas att den totala pensionen också kommer att kunna bli synlig hos fler aktörer, som banker och arbetsgivare.
Dessutom, när nu all pension finns på ett ställe kan också informationen bli mer riktad och detaljerad, förklarar han. Webben har större möjligheter än ett simpelt pappersutskick.
– Det är så långt vi har kommit i Sverige. Om man blickar ut i övriga världen är det ändå längre än i de flesta länder.
Men att berätta om pensionsfrågor så att alla förstår är rätt knepigt, konstaterar han.
– Pensionen ligger så långt bort för de flesta. De flesta är inte toppintresserade. Det är först när det närmar sig pensionen som man vill veta. Då gäller det att vara snabb och relevant med informationen, och där ger digitaliseringen större möjligheter.
Sten Eriksson talar också om vikten av att förstå vad man får i pension, det är resultatet av ett beteende. Det han menar är att ju mer och längre man jobbar, och ju mer pengar man tjänar, desto högre blir pensionen.
Fast nog kan den som har låg lön, och som tvingas arbeta deltid, undra över hur man ska bete sig för att få mer i pension?
– Det jag menar är att vi översköljs av budskap från försäkringsbolag, banker och andra om att vi måste flytta pengar, se till att våra fonder förvaltas på bästa sätt och köpa till nya sparformer för att trygga våra pensioner. Det skapar en bild av att vad man får i pension avgörs på kapitalmarknaden. Men det handlar inte om det främst, det som avgör är hur mycket och hur länge vi arbetar, säger Sten Eriksson.