Nordeakunden Christian Hanson får inte längre sätta in pengar via insättningsautomater, han är en av flera Nordea-kunder som fått tjänsten avstängd. Banken anser att han "inte behöver den tjänsten".


Mest läst i kategorin
Christian Hanson satte in kontanter i Nordeas uttagsautomater. Totalt cirka 20 000 vid flera tillfällen under två månader. Efter ett tag damp ett brev ned från Nordea där de krävde svar på var pengarna kom ifrån.
– Jag svarade på alla frågor och skickade med kvitton på var pengarna kom ifrån, sen skulle allt vara löst tänkte jag, berättar Christian Hanson för E55.
Straxt efter väntade en två månader lång semester i Thailand tillsammans med sambon. Resan slutade dock inte som Christian planerat och väl hemma var Christian i stort behov av pengar.
– Jag blev överfallen, rånad och allvarligt misshandlad under resan och tvingades stanna kvar i Thailand i tre månader. Det tömde ut alla mina tillgångar så när jag kom hem behövde jag sälja lite saker för att kunna betala mina utgifter, säger Christian Hanson.
Han sålde då bland annat en dator för att kunna få pengar att betala räkningar. Men behövde sätta in pengarna på kontot. Eftersom Nordea endast har 15 bankkontor i hela Sverige som hanterar kontanter valde Christian att använda en insättningsautomat. Men insättningen nekades. De hade stängt av tjänsten för Christian, utan att meddela honom.
– Det stod insättning medges ej. Så jag fick ta mig till ett bankkontor för att sätta in pengarna. Även om jag bor i Stockholm så är det långt till närmaste kontor och långa köer. Men hon i kassan lovade att hjälpa mig och sa att jag snart skulle ha rätt att göra insättningar via automat igen, berättar Christian Hanson.
LÄS MER: ”De behandlar oss småsparare som brottslingar”
Men så blev det inte. När Christian Hanson försökte sätta in ytterligare pengar några veckor senare skedde samma sak. Han valde då att ringa upp chefen på närmaste Nordeakontor. Svaret han fick chockade honom.
– Hon sa hon inte anser att jag har behov av tjänsten med automatinsättningar. Jag svarade att om de misstänkte att jag gjort något fel så vill jag gärna att de ber polisen utreda. Men hon vägrade och sa bara att jag inte behövde tjänsten och kunde sätta in på ett bankkontor, säger Christian Hanson.

Christian Hanson fick sin banktjänster avstängda av Nordea, utan att få en förklaring. Foto: Privat
Christian har ett konto hos en annan bank men öppnade sitt Nordea-konto för att kunna använda Swish och ha ett bank-id, tjänster som inte finns på hans andra bank. När han berättade detta för chefen på Nordea-kontoret blev han uppmanad att istället göra insättningarna via den banken och överföra pengarna elektroniskt till sitt konto hos Nordea.
– Men jag betalar ju för mitt konto, det är en tjänst som ingår att kunna sätta in pengar. Det går inte i dagens samhälle att använda kontanter på många platser och det tar minst 1,5 timme att ta sig till ett bankkontor och stå i kö. Det är nedvärderande att bli behandlad på det här sättet, säger Christian Hanson upprört.
LÄS MER: Gjorde kontantinsättning – fick hotbrev från banken
Nordea själva hänvisar till att de har ett krav på att känna sina kunder och därför måste ställa frågor. Men menar att man inte stänger av kunders tjänster utan anledning.
– Vi har en skyldighet att känna våra kunder och arbeta för att motverka penningtvätt. Men vi stänger inte av tjänster utan att ha skäl till det. Men känner man sig som kund missnöjd så kan man kontakta vår kundombudsman, säger Janina Pfalzer, pressekreterare på Nordea till E55.
E55 har tidigare rapporterat om att kunder mottagit hotfulla brev och fått sina banktjänster avstängda av Nordea. Som stöd har banken lagen om penningtvätt som ska förhindra att svarta pengar tvättas vita.
– Nordea har utgått ifrån lagstiftningen kring penningtvätt, men den ger väldigt lite vägledning vilket kan göra det svårt att avgöra. Men att stoppa någons insättningsmöjligheter kan vara ett brott mot rätten till betalkonto med grundläggande funktioner som är lagstadgat, berättar Fredrik Nordquist, Biträdande chef och jurist på Konsumenternas bank- och finansbyrå.
Det finns ingen praxis kring ärenden med avstängda banktjänster och det kan innebära en lång, tidskrävande process att ta strid med banken.
– Det ska finnas giltiga skäl att neka någon en tjänst som konsumenten har rätt till och första steget är att kontakta klagomålsansvarig för att be om en omprövning av beslutet. Om inte det går kan ett sånt här fall möjligen prövas av Allmänna Reklamationsnämnden, säger Fredrik Nordquist till E55.
Nordea har tidigare fått mångmiljonböter för att de inte gjort tillräckligt för att förhindra penningtvätt. Något som Fredrik Nordquist menar kan vara en orsak till att kunder fått tjänster avstängda.
– Man kan konstatera att det är väldigt mycket fokus på tillämpningen av Penningtvättslagen och att det riskerar bli en slagsida jämfört med konsumentens rättigheter, säger Fredrik Nordquist.
LÄS ÄVEN: Glädjande överraskning för pensionärer
LÄS ÄVEN: Nytt Rut-förslag drabbar pensionärer
LÄS ÄVEN: Konflikt kring näthandeln från Kina
LÄS ÄVEN: Dolda arvoden till SBAB-höjdare