Moderaterna togs på sängen av S-förslaget som höjer pensionen för 1,2 miljoner människor.


Mest läst i kategorin

Statsminister Stefan Löfvens förslag om att höja pensionern för pensionärer i de lägre inkomstskikten med cirka 600 kronor togs emot ganska ljumt av pensionärsorganisationerna. Visst är det bra, men på tok för lite, och dessutom behöver hela systemet ses över, anser de.
LÄS MER: PRO: Pensionerna blir en stor valfråga
LÄS MER: S höjer men vill inte röra pensionssystemet
E55 har frågat runt bland partierna om hur de ser på reaktionerna får pensionärerna. Moderaternas representant i Pensionsgruppen, Lars-Arne Staxäng, medger att han blev en smula förvånad då förslaget presenterade den 1 maj. Höjningen var inget de hade pratat om i Pensionsgruppen, berättar han.
LÄS MER: Vänsterpartiet: S fintar bort pensionsfrågan
– Vi har inget emot att höja pensionerna, men vi blev lite frågande då Stefan Löfven släppte detta. Han talar inte om hur han tänker genomföra detta, säger Lars-Arne Staxäng.
Han anser att det finns tre olika möjligheter att höja pensioner i systemet. Antingen att höja den statliga garantipensionen ytterligare, eller att höja inom pensionssystemet. Det tredje alternativet är att justera det som blir kvar för pensionärerna med hjälp av skatten.
Förslaget måste till Pensionsgruppen
– Men Löfven nämnde inte hur det här ska gå till. Man måste göra det på ett systemriktigt sätt. Därför är vårt huvudspår att denna fråga måste föras tillbaka till Pensionsgruppen och utredas där.
Att som pensionärsorganisationerna vill, se över systemet så att mer pengar kommer in, har han egentligen inget emot.
– Men det påverkar inte dagens pensionärer. Det tar en 15 -20 år innan det skulle slå igenom. Det enda sättet att höja pensionerna för dagens pensionärer är att arbeta längre.
Han framhåller att Pensionsgruppen just sett över pensionerna för de allra sämst ställda pensionärerna, de som får garantipension. Garantipensionen ska höjas.
Gruppen har också enats om att pensionsåldern ska höjas framöver, med start 2020. Det kommer göra att pensionerna höjs för dem som jobbar längre, konstaterar han.
Hyllar pensionssystemet
Han håller hårt fast vid själva pensionssystemet. Det är både finansiellt och politiskt hållbart efter överenskommelsen mellan de sex riksdagspartierna i slutet av 90-talet då det infördes, och vi i Sverige ska vara tacksamma för vårt väl fungerande system, tycker han. Om man börjar skruva i ena änden kan obalanser och skevheter uppstå på andra ställen, därför gäller det att vara noga med hur eventuella åtgärder utformas, förklarar han.
– Vi ska vara enormt tacksamma för att vi har ett finansiellt stabilt system. I till exempel Grekland, där man misshushållat med ekonomin, så drabbas pensionerna, de har halverats sedan krisen började. Här har samtliga pensionärer fått reallöneökningar sedan 2006, säger Lars-Arne Staxäng.
LÄS ÄVEN: Polisen så pass allvarligt är bedrägeriet
LÄS ÄVEN: Centerpartiet: Pensionssystemet kan inte lösa allt
LÄS ÄVEN: Betalade skulden för snabbt – åtalas