E55

"Lättare att luras med regeringens förslag"

e55
e55
Uppdaterad: 08 feb. 2018Publicerad: 08 feb. 2018

Verkningslöst, och dessutom helt felriktat. Nu sågas förslaget om skriftlig bekräftelse vid telefonförsäljning.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Regeringen föreslår ett krav på skriftlig bekräftelse vid telefonförsäljning för att ett avtal ska vara bindande. Avtalet ska kunna undertecknas via brev, mejl eller sms.

Konsumentverket har välkomnat förslaget. Och Konsumentombudsmannen Cecilia Tisell applåderar förändringen som ska få stopp på fulsäljare som utnyttjar och lurar personer

      LÄS ÄVEN: Tuffare krav på telefonförsäljare föreslås

Men alla jublar inte på samma vis. Regeringsförslaget sågas. Det gör det lättare att luras, när det bara behövs ett klick på en länk i stället för tydliga inspelade ljudfiler med det som sagts under samtalet.

– De som vill kringgå det här kan göra det med digitala avtal. Det kommer inte att finnas några ljudfiler som bevis på avtalen, eftersom samtalen inte längre kommer att spelas in.  Det behövs inte med de skriftliga avtalen, säger Camilla Brogren, kommunikationsansvarig på branschorganisationen Telekområdgivarna.

Eftersom det är tänkt att ett bindande avtal ska tecknas per mejl eller sms är det fritt fram för den som vill luras, enligt henne.

–Vi får redan nu in fall där kunderna berättar att de ombetts scrolla ned och klicka på en länk i ett digitalt avtal i samband med säljsamtalet. Det räcker, då är det påskrivet. Då har kunden väldiga problem om de vill komma ur avtalet, säger Camilla Brogren.

Hon tycker att den väg Telekområdgivarna och branschen visat fungerar bättre, och att regeringen borde valt den i stället för ett stelbent lagkrav. Telekområdgivarna kontrollerar  att operatörerna inom telekombranschen följer de regler som finns, och den som inte sköter sig måste åtgärda det eller riskera att bli av med sitt avtal. De kan också rapportera oseriösa säljmetoder till nätägarna, som också kräver förbättring på samma sätt, berättar hon.

– Skriftlighetskravet kommer inte hjälpa mot de riktigt oseriösa och riskerar att göra mer skada än nytta för de svagaste kunderna, säger Camilla Brogren.

      LÄS ÄVEN: Oseriösa telefonförsäljare får Konsumentverket att se rött
      LÄS ÄVEN: Så ska en seriös telefonförsäljare uppträda

Både Tidningsutgivarna och Sveriges Tidskifter kritiserar också förslaget. Det slår fel, och drabbar även skötsamma företag som inte fulsäljer, anser de.
ANNONS

– Telefonförsäljning har varit förknippat med problem under en lång tid, men det är inte tidskriftsbranschen som har orsakat dessa. Branscher som vår, som sköter sig, borde undantas från kraven på skriftliga avtal, säger Kerstin Neld, vd för Sveriges Tidskriftertill tidningen Resumé.

– Förslaget är ytterligare ett exempel på en mediepolitik som inte hänger ihop. I dagarna lägger kulturdepartementet sista handen vid ett förslag om ett nytt och konstruktivt mediestöd – samtidigt som konsumentministern nu lägger fram ett direkt kontraproduktivt förslag, säger TU:s vd Jeanette Gustafsdotter i en kommentar till Resume.

LÄS ÄVEN:



Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS