Inte en enda kvinna sitter idag som vd eller styrelseordförande i de stora partsägda bolagen – eller i Alecta, som förvaltar tjänstepensioner för miljontals svenskar. Nu växer kritiken mot bristen på jämställdhet, men från ansvariga håll är det tyst.


Mest läst i kategorin
Den 8 maj meddelade Afa Försäkring internt att jakten på en ny vd är igång. Det sker inför att nuvarande vd Anders Moberg går i pension efter elva år vid rodret, något de meddelande via ett pressmeddelande i januari i år.
Men i samband med att rekryteringsprocessen drogs igång kommunicerades också att inga interna kandidater är aktuella – trots att vice vd Elisabeth Wisén fortsatt har ledningens förtroende, rapporterar Pensioner och Förmåner.
Det är ännu inte klart vem som tar över, men om det blir en manlig efterträdare befästs en redan total könsobalans inom bolagen som ägs eller styrs av arbetsmarknadens parter: Svenskt Näringsliv, LO och PTK.
MISSA INTE: Kommunerna pressas ekonomiskt inför äldreboom: ”Stora investeringar krävs”
Tystnad från nyckelpersoner
När Pensioner & Förmåner kontaktar ansvariga från arbetsmarknadens parter om könsobalansen är svaren få – eller obefintliga.
Varken Fredrik Hillelson från rekryteringsbolaget Novare, som leder processen på Afa, eller Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande för Afa, vill kommentera varför Elisabeth Wisén så snabbt valts bort som kandidat.
Någon som däremot lyfter Elisabeth Wisén är Anitra Steen, som var ordförande för Afa Försäkring i tio år innan Karl-Petter Thorwaldsson tog över.
”Jag har ingen insyn i rekryteringsprocessen avseende ny VD till Afa och varken kan eller vill kommentera processen. Det enda jag kan säga är att under alla de år som jag haft förmånen att få arbeta tillsammans med Elisabeth i Afa har jag imponerats av hennes kunnande, kapacitet och skicklighet”, meddelar Anitra Steen till P&F.
Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl, som sitter på centrala poster i flera av bolagen, däribland i Afas presidium och Avtalats styrelse, väljer att inte svara alls. Inte heller LO:s eller PTK:s presstjänster vill kommentera frågorna om representation och signalvärdet till övriga näringslivet.

”Locket på” – trots symbolvärdet
Från flera håll motiveras tystnaden med att man inte vill påverka den pågående rekryteringsprocessen. Men för bolag som är centrala i det svenska pensionssystemet och som styrs gemensamt av arbetsmarknadens parter är signalvärdet avgörande.
Det handlar inte bara om interna strukturer, utan om trovärdighet. Dessa bolag har ett uppdrag att förvalta och informera om tjänstepensioner för hela arbetsmarknaden – en arbetsmarknad där kvinnor och män finns representerade i lika stor utsträckning.
Den totala frånvaron av kvinnor i de högsta beslutsfattande rollerna blir därmed både ett demokratiskt och ett symboliskt problem.
Rekrytering i fokus
Nästa avgörande datum är den 4 juni, då ny vd för Afa ska presenteras. Skulle det bli ytterligare en man i raden av högsta chefer, står vi inför fortsatt obalans i bolagsstrukturer där arbetsmarknadens viktigaste aktörer själva har full kontroll, menar P&F:s skribent Karl-Johan Byttner.
Frågan är hur länge dessa organisationer kan hålla locket på – utan att tappa legitimitet i det bredare jämställdhetsarbetet i svenskt näringsliv.
Lista över dagens ledningsstruktur
Afa Försäkring:
Vd: Anders Moberg (avgår)
Ordförande: Karl-Petter Thorwaldsson
AMF:
Vd: Tomas Flodén
Ordförande: Lars Wedenborn
Alecta:
Vd: Peder Hasslev
Ordförande: Magnus Hall (nyvaldes nyligen)
Avtalat:
Vd: David Lagneholm
Ordförande: Christer Ågren
Läs mer:
Bråttom för småhusägare – risk att missa tusenlappar
När lönar det sig att ha villabatteri?
Arbetarpensionen splittrar – S-förslag möter hård kritik
Handlare i EU vill ha digital euro – protesterar mot kortjättarnas avgifter

E55:s ekonomijournalist Paulina Monzón har en gedigen erfarenhet inom svensk journalistik, och har jobbat för både Rapport och Stockholmsnyheterna på SVT Nyheter samt Utrikesdesken på Sveriges Radio. Med erfarenhet av att ha jobbat både som breakingreporter och att göra reportage ute i fält, har Paulina Monzón bemästrat att göra sina artiklar rappa, pedagogiska och aktuella. Hon har alltid läsarupplevelsen och nyttan i fokus.

E55:s ekonomijournalist Paulina Monzón har en gedigen erfarenhet inom svensk journalistik, och har jobbat för både Rapport och Stockholmsnyheterna på SVT Nyheter samt Utrikesdesken på Sveriges Radio. Med erfarenhet av att ha jobbat både som breakingreporter och att göra reportage ute i fält, har Paulina Monzón bemästrat att göra sina artiklar rappa, pedagogiska och aktuella. Hon har alltid läsarupplevelsen och nyttan i fokus.