E55

Ingves lågränteläge gör livet surt för pensionsförvaltarna

e55
e55
Uppdaterad: 19 maj 2018Publicerad: 19 maj 2018

Minusräntan kan överraskande innebära att pensionsförvaltarna betalar ut för höga pensioner. På sikt kan det bli problem för bolagen, om den extremt låga räntan håller i sig, konstaterar Finansinspektionen i en färsk rapport.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Finansinspektionen, FI, har undersökt hur lågränteläget påverkar försäkringsbolagen som förvaltar våra pensioner. Det visar sig att det finns en risk för att deras finansiella ställning försämras om den väldigt låga räntan håller i sig under en längre tid, förklarar Mathias Skrutkowski, rådgivare på FI.

– Pensionsförvaltarna riskerar att betala ut för stora belopp i pensioner under en tid nu, säger han.

ANNONS

Orättvisa mellan pensionärer nu och i framtiden

Detta gäller för traditionellt förvaltade tjänstepensioner och privat pensionssparande. Försäkringsbolagen har modeller för hur återbäringen, eller vinsten, ska fördelas mellan spararna, och det är där haken ligger. De nuvarande pensionärerna får för mycket, och det blir för lite kvar åt dem som ska ta ut sina pengar senare. Samtidigt har bolagen redan lovat i sina villkor att betala ut en viss nivå, och löftena måste hållas. Lågräntan kan helt enkelt göra att det blir kärvt för pensionsbolagen själva.

– Det beror på att metoderna för att fördela återbäring av hävd bygger på att räntan ska gå lite upp och ned, men hålla sig på ungefär samma nivå över tid. Men nu har de långa räntorna legat under 1 procent sedan 2016, säger Mathias Skrutkowski.

Riksbanken har lovat och lovat att höja

Riksbanken har hela tiden sedan minusräntan infördes bedyrat att det bara är en tillfällig lösning – räntan ska upp. Men hittills har det inte blivit så. Nu är Riksbankens direktion oenig om när nästa räntehöjning ska ske – till hösten, eller senare än så. Samtidigt har flera bedömare varnat på att konjunkturen nu peakat, och att vi går mot dystrare tider. Det är i de lägena som Riksbanken brukar ta till räntevapnet för att stimulera ekonomin.

– Riksbanken har systematiskt överskattat sin räntehöjningsbana. Det beror på att det visat sig svårt att få upp inflationen till deras målnivå. Det finns bedömare som tror på att det låga ränteläget kommer bestå. Det är också därför som vi valt att titta på detta.

Frågan är förstås vad som är länge i de här sammanhangen. Mathias Skrutkowski berättar att FI räknat på ett scenario där räntorna förblir låga under en period på 20 år. Då blir det kännbart för pensionsförvaltarna. Men i dagsläget, när de låga räntorna har varat ett par år, så är effekterna fortfarande ganska små, förklarar han.

ANNONS

– Under den period vi haft med låga räntor har pensionsförvaltarna börjat betalat ut stora pensionsbelopp, så i viss mån har det redan börjat märkas. Men det är i mycket liten omfattning.

Orättvisan går att rätta till

Det finns dock knep för att rätta till den orättvisa fördelningen. Pensionsbolagen kan sänka sina garantiräntor på nya premier, men även införa fördelningsmodeller som ger lite olika återbäring åt olika åldersgrupper. På så vis kan pensionsförvaltarna klara sig från att lova mer än de kan hålla.

– Det råder ju avtalsfrihet inom försäkringsbranschen och bolagen kan ändra sina villkor på nya försäkringar.

Men det gäller bara för dem som fortfarande får in nya premiebetalningar. Gamla bolag, som slutat sälja försäkringar men som har den gamla kundstockens pensioner kvar att förvalta och som inte kan ändra villkoren, kan hamna i ett sämre läge.

Ska man vara orolig som pensionssparare?
– Nej, det tycker jag inte. Men detta är en risk som vi tycker att branschen ska vara uppmärksam på. Vi vill att de ska redogöra i sina rapporter till oss hur de hanterar riskerna förknippade med lågränteläget, säger Mathias Skrutkowski.

LÄS MER: 100 00 missar pensionstillägget
LÄS MER: Aha-upplevelse för politiker att leva som pensionärer
LÄS MER: ”Starka ekonomiska skäl att var kvar i Akademien

Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Skapa ett arv du med

Inga pengar på banken? Skulder? Livförsäkringen ser till att din familj också får ett arv

Läs mer
ANNONS