E55

Här är tipsen som räddar semestern när du hyr utomlands

e55
e55
Uppdaterad: 14 juni 2018Publicerad: 14 juni 2018

Vajande palmer, strålande sjöutsikt – och ett skruttigt skjul att bo i. Det är lätt att bli lurad när man hyr bostad utomlands. E55 har tipsen för dig som hyr din egen bostad utomlands.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Alltfler hyr sin egen bostad, och får möjlighet att ”leka bofast” i till exempel Spanien eller Italien. Roligare än hotell, tycker många, och större möjligheter att bo länge utomlands till en rimlig kostnad. Men det finns fallgropar – det kan vara ett skrutthus, eller bostaden kanske inte ens finns.

– Först och främst, innan man avtalar om boendet så gäller det att man är på det klara med vad som gäller. Kontrollera vad som sägs om avbokning, hur man ska betala eller vad man ska göra om det skulle bli problem med boendet, säger Robin Stensson, juridisk rådgivare på Konsument Europa på Konsumentverket.

Förmedlare har sällan ansvar för kvaliteten

Sajter som förmedlar bostäder, som till exempel Airbnb eller andra förmedlingssidor, har oftast ett begränsat ansvar för kvaliteten på det som de förmedlar, berättar han.

– Det är viktigt att ta reda på vem man hyr av. Man kan till exempel begära id-handling eller personuppgifter.

Det kan också vara läge att kontrollera med andra som hyrt bostaden tidigare.

– Man kan också höra av sig till Konsument Europa, Hallåkonsument eller till konsumentvägledaren i kommunen för att höra om det varit kända problem tidigare.

Om det skulle bli problem på plats är det viktigt att klaga så fort som möjligt, redan på plats, understryker han.

– Det är också bra att säkra bevis på det som är fel, och visa att man klagat direkt så att uthyraren får möjlighet att rätta till det.

ANNONS

Avtalet är grunden för allt

Men – Robin Stensson återkommer till detta flera gånger – det är avtalet som är grunden. Det gäller verkligen att sätta sig in i detaljerna.

Frågan är hur det går med språket, om man står där och försöker tyda en massa paragrafer i hyresavtalet på snirklig byråkratitalienska.

– Det kan vara svårt. Fördelen numera är roamingreglerna som gör att det inte kostar extra att surfa inom EU. Så man kan ha med sig en app för översättning på plats.

Han tipsat också om att betalningssättet kan var viktigt för hur man kan få tillbaka sina pengar för ett boende som inte håller måtten.

– Om man betalar med kreditkort kan man använda reklamationsreglerna för kortet för att få tillbaka sina pengar. Det kan man inte om man gör en banköverföring.

Många frågor om resor och boenden

Han berättar att Konsument Europa får en hel del frågor om resor och boenden.

– Det händer att bostaden som hyrts inte finns, inte så ofta, men några gånger per år.

ANNONS

Men privat uthyrning hamnar inte alltid på deras bord eftersom Konsument Europa ger råd vid tvister mellan företag och konsumenter, inte mellan privatpersoner. Man har däremot tagit fram information för att hjälpa svenskar som hyr utomlands.

– Där är det avtalet som styr. Det finns inga gemensamma regler för uthyrning av semesterbostäder i Europa, förklarar Robin Stensson.

Har du frågor om att hyra bostad utomlands kontakta:

*Din lokala konsumentvägledare
*Hallå konsument
*Konsument Europa

Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS