Efter att Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten i över tio år, hastigt avgick tidigare i år har jakten på en efterträdare pågått. Nu har man hittat Settergrens ersättare i Kristian Seth, tidigare analytiker i flera tunga regeringsuppdrag. ”Det ska bli jätteroligt. Det här är min drömroll”, säger han till E55 på torsdagen.


Mest läst i kategorin
Anna Pettersson Westerberg är generaldirektör vid Pensionsmyndigheten, som precis rekryterat ett tungt namn inom Myndighetssverige. Kristian Seth blir ny analyschef.
”Kristian Seth har en mycket bred och gedigen erfarenhet av kvalificerat analysarbete inom många olika sakområden, men också specifikt av välfärdssystemen och särskilt pensionssystemet”, säger hon i en kommentar på myndighetens hemsida.
Hastig avgång från Pensionsmyndigheten
Efter att Pensionsmyndighetens tidigare analyschef Ole Settergren avgick hastigt i början på året har Elin Berglöf varit tillförordnad chef för analysavdelningen.
Hon sitter kvar till dess att Kristian Seth tillträder den 20 augusti.
Tills dess arbetar Kristian Seth kvar som Produktivitetskommittén för regeringen.
Elin Berglöf går då vidare som huvudsekreterare i PPM-utredningen som ska ledas av Mikael Westberg, rapporterar Dagens Industri.
”En drömroll”
Kristian Seth ser fram emot uppdraget, säger han till E55.
”Det ska bli jätteroligt. Det här är lite av en drömroll för mig. Pensionen är ett system som betyder mycket för väldigt många personer. Nästan hela befolkningen uppnår tack och lov pensionsåldern. Det är ett system som ska värnas och vårdas ömt”, säger han.
Seth kommer ansluta till ett redan existerande team av experter på Pensionsmyndigheten som har många års erfarenhet, berättar han.
”Ett starkt teamarbete är grunden för alla bra arbetsplatser, det kanske säger något om hur jag ser på ledarskap”, säger han till E55.
Tidigare har Kristian Seth arbetat på en rad statliga myndigheter, som Tillväxtverket, finansdepartementet med mera, och beskrivit pensionssystemet som en kronjuvel i den svenska ekonomin.
Svensk pension under förändring
Svensk pension är under förändring, och Seth blir den första analyschefen som träder in i ett Sverige utan någon pensionsålder. Från och med årsskiftet kommer Sverige inte längre ha någon pensionsålder.
Men Kristian Seth tror inte att det blir ett problem.
Dessutom deltog han själv i utredningen om den nya riktåldern som träder i kraft 1 januari 2026.
”Ekonomin och demografin är i förändring men det hör till systemets styrka att det finns en väsentlig grad av tröghet när det kommer till justeringar av systemet. Ingenting sker förhastat. Den här frågan om riktålder exempelvis har utretts i över ett årtioende. Det i sig ser jag inte som ett problem”, säger han.
När ekonomin går bra, arbetslösheten är låg och inflationen under kontroll får svenskarna mer för sina pensionskronor.
”Pensionssystemet är ett resultat av ekonomin för övrigt”, avslutar han.
Läs mer om ekonomi:
Så avslöjades bluffen – äldre lurade på 17 miljoner
EU vill riva 10 hinder för företag – ska förenkla inre marknaden
I år får man i snitt 3 000 kronor i premiepension – i månaden
PPM-miljonärerna: Spararen har 7,6 miljoner i premiepension
Lockande bolånerabatter kan bli dyr pensionsaffär

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.